open-navfaktor-logo
search
Poljska
Zvizdić na šestom samitu lidera zemalja zapadnog Balkana
Među temama samita bit će i regionalna saradnja, ali i bilateralni odnosi, te teme koje se tiču granica, kao i daljnjeg unapređenja jedinstvenog ekonomskog prostora
03.07.2019. u 14:53
get url
text

 Šesti samit zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bit će održan 4. i 5. jula u Poznanju u Poljskoj u okviru kojeg će biti organiziran sastanak šefova država ili vlada.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost zemalja zapadnog Balkana te da se unaprijede regionalna saradnja i evropske integracije regije.

U ime Bosne i Hercegovine na sastanku će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Zvizdić je ove sedmice kazao da će upravo teme tog skupa biti ekonomija, povezivanje, civilno društvo, izgradnja infrastrukture i sigurnost.

Mišljenja je da će osnovna poruka ostati da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a kada je u pitanju kandidiranje projekata posebno u oblasti infrastrukture, BiH se, kaže, dobro pripremila.

- Sasvim sigurno najbolje među zemljama zapadnog Balkana i očekujem dobre i pozitivne vijesti sa ovog samita kada govorimo o finansiranju infrastrukturnih projekata u BiH - dodao je Zvizdić.

Među temama samita bit će i regionalna saradnja, ali i bilateralni odnosi, te teme koje se tiču granica, kao i daljnjeg unapređenja jedinstvenog ekonomskog prostora.

S tim u vezi, najavio je Zvizdić, bit će istaknuta zabrinjavajuća činjenica da su u prošloj godini na graničnim prijelazima na Zapadnom Balkanu bh. privrednici i trgovci izgubili 26 miliona sati u čekanju.

- To treba da zabrine cijeli region i o tome ćemo razgovarati na predstojećem samitu, ali i na svim narednim samitima i sastancima na kojima se razgovara o kreiranju jedinstvenog ekonomskog prostora na području Zapadnog Balkana - istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara.

U okviru samita bit će organizirani i prateći događaji poput Poslovnog foruma EU - Zapadni Balkan i Foruma građanskog društva.

Uz predstavnike šest zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), na samitu će učestvovati i partneri iz Evropske unije - Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Među učesnicima će, između ostalih, biti komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Jose Angel Gurria.

Samit se održava u Poznanju pošto Berlinskim procesom trenutno predsjedava Poljska, koja je kao prioritete predsjedavanja izdvojila privrednu, kulturnu i sigurnosnu saradnju, saradnju civilnog društva i mladih, razvijanje energetske i transportne infrastrukture.

U izjavi uoči Samita u Poznanju, kancelarka Njemačke Angela Merkel je kazala da države zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uvjete za članstvo u EU, dodajući da u ovoj regiji postoji još mnogo tenzija koje trebaju biti prevaziđene.

Merkel je ocijenila kako je rješenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja pozitivan primjer nakon što su postigli sporazum u vezi s imenom Sjeverna Makedonija, koji treba "potaći rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova".

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.