open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Zvizdić: Lajčak poslao lošu poruku prema BiH
Dodaje da je veoma  čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika
29.10.2019. u 12:58
get url
text

Sastanak koji je organizirao bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić.

- Sam način na koji je Lajčak organizirao ovaj sastanak, pozivajući predstavnike samo dvije nacionalne stranke, predstavlja lošu poruku prema BiH. Riječ je o više puta ponovljenoj praksi jednostranog informisanja i sastajanja, što je indikativno. Gospodin Lajčak je kao visoki predstavnik, tokom svog mandata, imao izuzetno značajnu ulogu u BiH. U toku tog mandata morao je naučiti da je aksiom rada međunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OSCE-a - navodi Zvizdić u svojoj reakciji.

Dodaje da je veoma  čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika, koji osporava naslijeđe i g. Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika.

-Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio povjerenje bh. javnosti i sam sebe diskreditirao da može iznositi stavove o bh. problemima i doprinositi njihovom rješavanju - zaključuje Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.