open-navfaktor-logo
search
Skupština EBRD-a
Zvizdić: Kulture naših naroda stvorile su grandiozna djela
U fokusu rada domaćih institucija ostat će evropske integracije i regionalna stabilnost, poručio je Zvizdić
08.05.2019. u 21:04
get url
text

Zbog isprepletenosti kultura BiH zovu mostom između istoka i zapada, a Sarajevo "Jerusalemom Evrope", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se večeras učesnicima Godišnje skupštine EBRD-a, u toku svečanog prijema.

- BiH je zemlja različitosti i raskrsnica na kojoj se susreću i prožimaju različite kulture, nacije i religije, na čijem su tlu brojne civilizacije u toku njenog milenijskoga postojanja ostavile unikatne spomenike duhovnog i materijalnog naslijeđa, od kojih su neki, poput srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, Starog mosta u Mostaru ili mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, upisani i na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Bosna je prvi put svojim imenom "Bosna" spomenuta u X stoljeću, a ostaci materijalne kulture prvih stanovnika na ovome području sežu u daleku prošlost – 2.000 godina p.n.e. Od tada pa do danas se sedimentiraju materijalne i duhovne vrijednosti brojnih civilizacija, gradeći jedinstveni kulturološki mozaik bosanskohercegovačkog društva - kazao je Zvizdić.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, civilizacije su educirale a kulture prosvjećivale ljude koji su živjeli na ovim prostorima.

- Kulture naših naroda su stvorile originalna i po mnogo čemu grandiozna umjetnička djela, koja su iskazi kulturološke posebnosti, ali i refleksija neizostavnog prožimanja i sinteze naših identiteta. Takvo bogatstvo, stvoreno na potki višestoljetne multikulturalnosti, smatramo autentičnom vrijednošću koju možemo i želimo podijeliti sa našim susjedima, prijateljima, Evropskom unijom i čitavim svijetom - istakao je Zvizdić.

Na kraju obraćanja je poručio kako će u fokusu rada domaćih institucija ostati evropske integracije i regionalna stabilnost kao najvažniji uvjet mira i demokratizacije našeg društva, kao i planskog i održivog ekonomskog razvoja koji građanima BiH, ali i kompletnom Zapadnom Balkanu treba osigurati dostojanstven život i bolji standard.

ebrd 08-05-19 007.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.