open-navfaktor-logo
search
Sastanak EBRD-a
Zvizdić: Investitorima ćemo obrazložiti zbog čega trebaju ulagati u BiH
Izuzetno mi je drago, i ispunjava me ličnim ponosom da je Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja, rekao je Zvizdić
08.05.2019. u 10:38
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Sarajevu na ceremoniji svečanog otvaranja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu. 

-Dobrodošli u zemlju izuzetnih prirodnih resursa, vrijednih i talentovanih ljudi i uspješnih menadžera. Zemlju i grad koji će vam se, sasvim sigurno dopasti, ne samo zbog svoje ljepote i gostoljubljivosti njenih stanovnika, nego i kao prepoznatljivo mjesto razmjene inventivnih ideja i atraktivnih investicionih projekata kao i brojnih poslovnih mogućnosti koje će vam biti predstavljene u toku ove konferencije - kazao je Zvizdić na početku obraćanja. 

Obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića prenosimo u cijelosti:

-Izuzetno mi je drago, i ispunjava me ličnim ponosom da je Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja.

Zbog toga želim iskazati veliku zahvalnost predsjedniku EBRD-a, gospodinu Čakrabartiju, dragom Sumi, na njegovom ličnom angažmanu i velikoj podršci koju je davao BiH i Vijeću ministara u svim procesima koji su doveli do realizacije ovoga velikog i važnog događaja, ne samo za BiH, nego i za čitav region Zapadnog Balkana.

Na više od 40 različitih sesija koje će biti organizovane u narednih par dana, razmijenit ćemo dragocjena iskustva, znanja i vještine sa našim uvaženim gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, privrednicima, bankarima, finansijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaraoci, rukovodioci i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija.

Razgovarat ćemo o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regionu Zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti privrednog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitavog regiona - a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitavog regiona koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati.

Zbog svega navedenog je i opredjeljenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine, i bilo usmjereno ka preuzimanje evropske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje.

Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostvarila vrlo značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa kvalitete i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i ukupne bh. ekonomije.

Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad tri posto, i taj trend se nastavio i u 2019. godini, obim vanjskotrgovinske razmjene BiH se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, i po tome smo među vodećim državama na Zapadnom Balkanu.

Naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni je EU, u koju izvozimo preko 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska.

Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 miliona KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od  oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, jeste činjenica da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje da su brojne reforme koje smo realizirali - kao i one na čijoj realizaciji trenutno radimo - polučile rezultat i BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regiona, EU i cijeloga svijeta.

Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 mil. EUR, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017., očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 mil. EUR u 2019. godini, ne samo u sektoru infrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji.

Naravno, naša obaveza i naše čvrsto opredjeljenje je da ćemo nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preduvjetima daljeg ekonomskog razvoja.

Mi ćemo i dalje raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta.

Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti sa reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integrisanje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture.

U svim tim našim planovima, EBRD je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne Bosne i Hercegovine. Ali, ovo su teme o kojima ćemo posebno govoriti na investicionoj sesiji koja će biti održana sutra, i na kojoj ćemo pozvati sve prisutne investitore – i obrazložiti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH.

Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da mnogobrojni današnji i sutrašnji sastanci i događaji budu uspješni i da doprinesu našem zajedničkom cilju – a to je jačanje bosanskohercegovačke ekonomije i ekonomije u našem regionu.

Želim vam ugodan i prijatan boravak u našoj lijepoj zemlji. Nadam se da ćete naći vremena da uživate u bosanskohercegovačkim ljepotama, unikatnom kulturno-historijskom naslijeđu i ljepotama Sarajeva. Na kraju pozivam Vas da prisustvujete Investicijskoj sesiji zemlje domaćina BiH koja će biti sutra u ovoj sali sa početkom u 9 sati i 30 minuta, gdje ćemo predstaviti investicione potencijale BiH.

I na kraju, još jednom se želim zahvaliti na konstruktivnoj saradnji i snažnom angažmanu EBRD-a u BiH, putem kojeg je implementiran veliki broj važnih infrastrukturnih i drugih projekata od izuzetnog značaja za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Zbog toga mi je čast i zadovoljstvo da u ime Bosne i Hercegovine kao zemlje domaćina,  otvorim Godišnji sastanak EBRD-a 2019. godine u Sarajevu.

Svako dobro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.