open-navfaktor-logo
search
Umjesto polemike
Zvizdić: Dodikove izjave izraz su njegove frustracije, neka on ode u Washington i objasni svoje stavove
Predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH, kazao je Zvizdić
22.10.2019. u 19:47
get url
text

Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godisnjem zasjedanju MMF-i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD-a su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i vazećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije.

Kazao je ovo predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, kao odgovor na današnju izjavu člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kazao da "Denis Zvizdić, iako je nezakonito na čelu više institucija u BiH, nije zadužen za kreiranje spoljne politike BiH, pa se njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao mogu tretirati kao lični čin".

- Ja obavljam, i nastavit ću u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva Vijeća. Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i medjunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapredjenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapredjenje regionalne saradnje - kazao je Zvizdić.

Zbog toga, kako je naveo, "nema potrebu da polemiše sa Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH".

- Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH - kazao je Zvizdić.

Dodik je danas u izjavi za Srnu kazao da "ako nije njegov lični čin, onda bi srpski kadar u Vijeću ministara (u tehničkom mandatu) mogao da odgovori - čije stavove Zvizdić zastupa u SAD?"

Da li Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak misle da je neusvajanje godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO najveći problem ili to što SDA ne prihvata izborne rezultate? - upitao je Dodik.

On je dodao da je "Zvizdićevo insistiranje na NATO integracijama suprotno volji naroda u BiH i može se smatrati samo njegovom željom".

- Istupi, poput ovog Zvizdićevog urušavaju mrvice integriteta koje BiH ima kod drugih država - kazao je Dodik.

Dodikova reakcija uslijedila je nakon što je Zvizdić na sastanku sa specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan u State Departmentu Mathewom Palmerom, pozvao na pojačano prisustvo američkih zvaničnika u BiH, te se založio za integracije BiH u NATO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.