Srijeda, 18.05.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Zvizdić: Dejton ostaje osnova politike SAD; Krišto: Svako od nas je rekao svoje o Izbornom zakonu

Nakon sastanka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriela Escobara sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić je kazao da je zajednička ocjena da će sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini ostati mirna.

- Dejton ostaje osnova politike SAD prema BiH i niko nema pravo da djeluje unilateralno. Pozivam sve političke aktere da zajedno sa prijateljima iz svijeta i SAD-a radimo na prevazilaženju prošlosti, da se svi posvetimo budućnosti, integracijama BiH, da se vratimo ekonomiji i da se vratimo na povećanju funkcionalnosti institucija BiH. Sve što se dešava na postizanju određenih rješenja mora proći kroz Parlament BiH, a ne bilo koji drugi nivo vlasti. Govorili smo i o ekonomskoj saradnji, potrebno je da se vratimo životnim pitanjima, da mladi ljudi ostanu u BiH – kazao je Zvizdić.   

Nakon Zvizdića, novinarima se obratila i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto. 

- Razgovor sam doživjela kao jedan u nizu sa prijateljima Bosne i Hercegovine, koji dolaze u trenutku najdublje krize od Dejtona do danas. Kriza je ne samo politička, nego i institucionalna. Razgovarali smo kako riješiti ta pitanja, i naravno sve se svodi na ono što jeste jedino moguće-a to je dijalog da na sva pitanja gledamo kao na državu tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive.

Svako od nas je o Izbornom zakonu kazao svoje, onda sam ja rekla na kraju, šta bih ja kao politički predstavnik hrvatskog naroda mogla govoriti o poziciji hrvatskog naroda unutar BiH, i u RS-u i u Federaciji BiH. Zaboravljamo danas da bošnjački narod ima dva člana Predsjedništva BiH. Treba provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda čime bi se relaksirali odnosi - rekla je Krišto.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh