open-navfaktor-logo
search
SAD
Zviždačica Wikileaksa puštena iz zatvora nakon dva mjeseca
Međutim, zviždačica WikiLeaksa i aktivistica bi ponovo mogla završiti u zatvor
10.05.2019. u 09:58
get url
text

Zviždačica Chelsea Manning puštena je iz zatvora u Virginiji u kojem je provela 62 dana nakon što je odbila svjedočiti pred velikom porotom o objavljenim vojnim podacima iz 2010. godine.

Ona je oslobođena u četvrtak nakon što je istekao rok u kojem je trebala svjedočiti pred velikom porotom, potvrdio je njen advokatski tim.

Međutim, zviždačica WikiLeaksa i aktivistica bi ponovo mogla završiti u zatvoru budući da je već došao novi sudski poziv za njenim svjedočenjem pred drugim sudijama, javlja Russia Today.

- Nažalost, i prije puštanja na slobodu, Chelsea je dobila još jedan poziv. To znači da se očekuje da se pojavi pred drugom velikom porotom, u četvrtak, 16. maja, samo sedmicu dana nakon što je puštena na slobodu - kazali su njeni advokati.

Iako je provela dva mjeseca u zatvoru, Manning nema namjeru da odgovori na pitanja u okviru tajnog svjedočenja pred Velikom porotom.

- Manning će i dalje nastaviti odbijati odgovarati na pitanja i iskoristit će sve pravne načine za svoju odbranu - najavljeno je.

Ona ostaje pri stavu da je već imala "iscrpljujuće svjedočenje" koja se tiču objavljenih vojnih dokumenata još 2013. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.