open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Zvicer naređivao i Kašćelanu, poruke sa Sky aplikacije otkrile ko je pravi vođa klana
Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.
10.08.2022. u 15:56
get url
text
Kašćelan Zvicer

Kotoranin Slobodan Kašćelan koji prema operativnim podacima policije važi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, prema najnovijim dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) samo je jedan od članova te kriminalne organizacije koji je, kao i ostali iz grupe, izvršavao zadatke koje bi mu povjerio stvarni šef – sugrađanin Radoje Zvicer.

U spisima predmeta protiv navodnih članova te kriminalne organizacije, kojoj, prema tvrdnjama tužilaštva, pripada i službenik Agencije za nacionalnu sigurnost Petar Lazović, detaljno se opisuje ko je u kriminalnoj piramidi od članova imao kakvu ulogu.

Prema pisanju Vijesti.me, istražitelji pokušavaju na osnovu komunikacije koju su pripadnici tog klana imali putem kriptovane telefonske SKY aplikacije, da u potpunosti sastave mozaik njihovog djelovanja.

U spisima SDT-a tako piše da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tokom druge polovine 2020. godine, kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, s ciljem međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava i drugih teških krivičnih dela.

- Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara i početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre 1ANELM ostvario telefonsku komunikaciju za Zvicerom, postupajući kao dio mreže preprodavača i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Zvicer - piše u spisima koje su Vijesti imale na uvid.

Dodaje se da je tokom telefonske komunikacije, Kašćelan od Zvicera dobio uputstva da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju, dogovara cijenu i mjesto primopredaje kokaina, te da su u konačnom to djelo počinili zajedno.

Osnovana sumnja, prema istim dokumentima, proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmijenjenih poruka.

- "Hektore imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju"... "Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko) to mu je linija"… "Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo"… "Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili ja ću se truditi da ovdje pare budu u 4-5 dana"…"140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama"… "Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni"…"Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedjeljak u Rim ne mogu prije i vozač će biti u nedjelju veče đe pa uzima pare i ćera sve za Zagreb a u Zagreb da je transfer ja dobijam ovdje isti dan pare" - to su samo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvrštene kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe.

Milion poruka

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

To je Vijestima još prije godinu saopštio izvor iz sigurnosnih službi, navodeći tada da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

- Osim na njima, fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj dio je prioritetan. Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nisu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe "Kavači". Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju, koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima - rekao je sagovornik Vijesti u augustu 2021.

Šifrovana komunikaciona mreža "Sky ECC" koju su dominantno koristili kriminalci "provaljena" je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka.

Belgijska policija je u završnici te akcije - 9. marta 2021. godine, isključila sa mreže server ECC, zaplijenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Širom Europe, pod rukovodstvom EUROPOL-a, u akciji je tada uhapšeno više stotina osoba, a saopćeno je da su time spriječili više likvidacija. Navodno, oko 170.000 telefona bilo je opremljeno "Sky ECC" aplikacijom. Tužioci su tada saopćili i da su, nadgledajući šifrovane poruke, uspeli da spriječe desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

Hapšenje agenta

Službenik ANB-a Petar Lazović uhapšen je sredinom jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je istovremeno izdalo i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, saznaju Vijesti.

- U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu sigurnost P.L., zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Lišenje slobode je izvršeno od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Osumnjičeni će, od strane policije, biti sprovedeni na saslušanje specijalnom tužiocu, u zakonskom roku - saopšteno je iz SDT.

Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove kavačkog klana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.