open-navfaktor-logo
search
Sindikat nije protiv
Zvaničnih pritužbi nema, anonimne ne razmatraju: Većina učenika u TK ponovo u svojim klupama
Većina učenika u Tuzlanskom kantonu od danas je ponovo u svojim klupama. Osnovci do šestog razreda nisu ni prelazili na online nastavu, a od danas, po principu sedam dana u školi, sedam online, nastavu pohađaju osnovci od šestog do devetog razreda te svi srednjoškolci.
19.04.2021. u 16:09
get url
text
Škola, učenici
Škola, učenici

Dodajmo da se princip sedam dana škola, sedam online, odnosi na sve razrede koji imaju više od 16 učenika, tako da je izuzetaka veoma malo.

- Odluku je donijela Vlada TK na preporuku Kriznog štaba i Ministarstvo obrazovanja i nauke dužno je provesti odluku. Do danas nismo dobili niti jednu zvaničnu pritužbu Vijeća roditelja TK, a ni sindikata koji okupljaju zaposlene u prosvjeti - kaže ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković.

Pritižbi ima, ali su anonimne. Anonimni korisnik koji je pokrenuo anketu na platformi change.org, već u naslovu napravio je obilje gramatičkih i pravopisnih grešaka, a o samom obrazloženju da i ne govorimo. Medijima su upućena i dva anonimna e-maila u kojima se traži da se online model nastave zadrži te da bude ukinuta eksterna matura. I ta dva e-maila, bez ulaženja u njihovu suštinu, prije svega predstavljaju nasilje nad bosanskim jezikom.

- Ono što je novina u odlukama Vlade TK je to da Ministarstvo sada ima mogućnost da obustavi nastavu u pojedinim školama, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala. To smo jutros učinili u područnim školama Soko i Rašljeva kod Gračanice i učenici će do daljenjg nastavu pohađati online - navodi ministar Baraković.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović da niti jedna sindikalna organizacija nije dostavila zahtjev da se zadrži model online nastave.

- Mi smo prije uvođenje mjera u školama imali sastanak na kojem su, pored predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, bili članovi aktiva direktora škola u TK i Pedagoškog zavoda TK. Naš zajednički stav bio je da škole treba zatvoriti kada se sve ostalo zatvori, dakle ako je i sve drugo otvoreno i škole trebaju raditi - kaže Kulović.

On dodaje su sve promjene koje su se desile, pa i posljednja o povratku učenika u klupe, stvar medicinske struke.

Hoće li se neki zahtjevi iz anonimnosti ukazati u zvaničnoj i gramatički ispravnoj formi ostaje da vidimo. Sve odluke koje je donijela Vlada TK ostaju na snazi do petka, a tada opet slijedi njihova evaluacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.