Dodajmo da se princip sedam dana škola, sedam online, odnosi na sve razrede koji imaju više od 16 učenika, tako da je izuzetaka veoma malo.

- Odluku je donijela Vlada TK na preporuku Kriznog štaba i Ministarstvo obrazovanja i nauke dužno je provesti odluku. Do danas nismo dobili niti jednu zvaničnu pritužbu Vijeća roditelja TK, a ni sindikata koji okupljaju zaposlene u prosvjeti - kaže ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković.

Pritižbi ima, ali su anonimne. Anonimni korisnik koji je pokrenuo anketu na platformi change.org, već u naslovu napravio je obilje gramatičkih i pravopisnih grešaka, a o samom obrazloženju da i ne govorimo. Medijima su upućena i dva anonimna e-maila u kojima se traži da se online model nastave zadrži te da bude ukinuta eksterna matura. I ta dva e-maila, bez ulaženja u njihovu suštinu, prije svega predstavljaju nasilje nad bosanskim jezikom.

- Ono što je novina u odlukama Vlade TK je to da Ministarstvo sada ima mogućnost da obustavi nastavu u pojedinim školama, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala. To smo jutros učinili u područnim školama Soko i Rašljeva kod Gračanice i učenici će do daljenjg nastavu pohađati online - navodi ministar Baraković.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović da niti jedna sindikalna organizacija nije dostavila zahtjev da se zadrži model online nastave.

- Mi smo prije uvođenje mjera u školama imali sastanak na kojem su, pored predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, bili članovi aktiva direktora škola u TK i Pedagoškog zavoda TK. Naš zajednički stav bio je da škole treba zatvoriti kada se sve ostalo zatvori, dakle ako je i sve drugo otvoreno i škole trebaju raditi - kaže Kulović.

On dodaje su sve promjene koje su se desile, pa i posljednja o povratku učenika u klupe, stvar medicinske struke.

Hoće li se neki zahtjevi iz anonimnosti ukazati u zvaničnoj i gramatički ispravnoj formi ostaje da vidimo. Sve odluke koje je donijela Vlada TK ostaju na snazi do petka, a tada opet slijedi njihova evaluacija.