Zvaničnici parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će, pod pokroviteljstvom predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, razgovarati o evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana. Samitu će prisustvovati i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Samitu će u ime Parlamentarne skupštine BiH prisustvovati predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović

U organizaciji ovog samita učestvovao je i Odbor Evropskog parlamenta za vanjske poslove, te parlamentarne delegacije zadužene za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Parlamentarna saradnja, budućnost Evrope i proces proširenja, koji je zastao nakon neslaganja Vijeća Evropske unije (EU) oko otvaranja pregovora o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, su na dnevnom redu samita.

U oktobru 2019. godine Evropski parlament usvojio je rezoluciju da ne započinje razgovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Evropska komisija je, podsjećanja radi, pred BiH stavila obavezu ispunjavanja 14 kriterija neophodnih za dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.