open-navfaktor-logo
search
Zbog neriješenog ubistva
Zvanice odustaju od učešća na konferenciji u Rijadu
Zbog slučaja Khashoggi sve više zvanica je saopćilo da neće učestvovati na konferenciji u Rijadu
18.10.2018. u 18:54
get url
text

Sekretar trezora SAD-a Steven Mnuchin je izjavio da se povlači sa saudijske investicione konferencije u Rijadu zbog nerazriješenog slučaja nestalog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

- Upravo sam se sastao sa Donaldom Trumpom i državnim sekretarom Pompeoom te smo odlučili da neću učestvovati na Investicionom samitu u Saudijskoj Arabiji - napisao je Mnuchin na Twitter profilu.

Inače, zbog slučaja Khashoggi sve više zvanica je saopćilo da neće učestvovati na konferenciji u Rijadu.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire također je otkazao učešće na ekonomskoj konferenciji "Future Investment Initiative" koja će se održati u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.

- Teška su djela počinjena i svi detalji moraju biti rasvijetljeni. U ovakvoj situaciji neću ići u Rijad - kazao je Le Maire.

Konferencija će se održati od 23. do 25. oktobra pod pokroviteljstvom prvog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Princ Mohammed je organizirao konferenciju s ambicijom da ona postane "pustinjski Davos" i promovira dugoročne razvojne planove Saudijske Arabije.

Ranije su zbog slučaja Khashoggi učešće na konferenciji u Rijadu otkazali čelnik banke BNP Paribas Jean Lemierre, generalni direktor Sociate Generale Frederic Oudea, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, kao i čelnici Svjetske banke, Ubera, Forda, AOL-a, Viacoma, Googlea, JP Morgan Chasea, Blackrocka, Blackstonea i Londonske berze.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.