Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije Bosne i Hercegovina zbog očekivanih grmljavinskih procesa.

Za područje Tuzle izdat je narandžasti meteoalarm zbog očekivane grmljavine, te žuti meteoalarm zbog očekivane količine padavina od 20 do 40, a lokalno i do 60 litara po metru kvadratnom.

Žuti meteoalarm izdat je i za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maksimalne temperature oko 33°C.

I Evropski centar za praćenje nevremena za danas je izdao maksimalan stepen upozorenja (stepen 3) za moguća razorna nevremena u dijelovima naše regije. Bitno je naglasiti da su ovakve strukture nevremena opasne čak i po život ukoliiko se pak nađete direktno izloženi istoj (u ekspanziji razvoja).

Upozorenje maksimalnog stepena važi za krajeve većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske, mada može se upozorenje prenijeti i na dio sjeverne i sjeveroistočne Bosne i dio Srbije.

To znači da u navedenim područjima danas poslijepodne postoji visok rizik za foriranje jakih nevremena koji bi donijeli vremenske nepogode (grad, obilna kiša, olujan vjetar) lokalnog i prolaznog karaktera (ljetnji tip).