Na današnji dan, 18. septembra 1992. godine, teško je ranjena Fadila Odžaković Žuta, jedna od heroina odbrane Sarajeva protiv srpskog agresora. U bolnici je preminula dva dana kasnije. Odžaković je ranjena na lokalitetu Žuči, Orlića, strateških kota za odbranu Sarajeva. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Pola muškaraca u njenoj četi nije imalo srce kao ona

- Iako je bila sanitet, Fadila je bila na prvoj borbenoj liniji zajedno sa saborcima u akciji. Nije bila pozadina, već zajedno s njima išla rame uz rame. To je bila jedna neustrašiva djevojka. Imala je toliko srce, ma pola muškaraca u toj njenoj četi nije imalo srce kao ona. Bodrila je svoje saborce, isticala se kada su 18. septembra četnici sa živim štitom napali naše linije odbrane - priča nam Nusret Aganović Aga, predsjednik Udruženja Prve slavne - 111. viteške brigade, koji je lično poznavao Odžaković.

Kaže da je Fadila pogođena gelerima granate.

- Teško je ranjena kada je previjala jednog od boraca na prvoj liniji. Izgubila je bitku za život u bolnici dva dana kasnije. Ona je bila prava bosanska heroina, naša ljepotica, pa nije tek tako Hanka Paldum otpjevala pjesmu o njoj jer stvarno je imala pravo bosansko srce. Preselila je u 34. godini - ispričao nam je Aganović.

Kaže da je Fadila imala majku i brata.

- Majka joj više nije među živima, a brat se vratio u jedno selo kod Čajniča. Fadila je živjela u ratu u sarajevskom naselju Velešići, a majka joj je iz Čajniča morala izbjeći u Goražde. Majka je saznala kada je slušala pjesmu o Fadili, da joj je dijete poginulo. Tada su veze bile pokidane, komunikacije su bile otežane - priča nam Aganović.

Čas historije na mjestu ranjavanja

Naglašava da će i danas, kao i svakog 18. septembra, borci posjetiti mezar Fadile Odžaković Žute, kao i drugih saboraca koji su poginuli u borbama na Orliću (brdo Žuč) i položiti cvijeće, a obići će i mjesto ranjavanja bosanske heroine sa 40 učenika, gdje će se održati čas historije.

Podsjećamo, tog 18. septembra 1992. godine agresor je na prostoru Žuči – Orlića otpočeo napad sa upotrebom živog štita na linije odbrane 1. mehanizovane brigade i združenih Vogošćanskih odreda. Taj događaj, datum i ličnosti, u historiji odbrane Orlića, grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine, ostat će zabilježen krupnim slovima. Samo 18. septembra svoje živote dalo je 12 boraca, dok je 68 teže ili lakše ranjeno.