open-navfaktor-logo
search
Evropska prijestolnica
Žuljević: Zašto je Forti trebalo da zatruje odnose između Sarajeva, Banje Luke i Mostara
Ljudski bi bilo da je rekao da je pogriješio. Nit' će Fortina podrška pomoći Banja Luci, niti odmoći Mostaru, tako da dalja politizacija ove teme šteti odnosima u BiH prije svega i komplikuje ionako previše zatrovanu situaciju
07.06.2019. u 07:49
get url
text
Aner Žuljević

Sarajevo će podržati Banju Luku na putu ka evropskoj prijestolnici kulture 2024. godine, saopćeno je nakon sastanka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i Igora Radojičića, gradonačelnika Banje Luke.

Premije Forto je kazao, kako "titula Evropske prijestolnice vodi ka potpunoj transformciji jedne zemlje u smislu integrisanja i razvoja radnih mjesta, a mi želimo da Banja Luka dobije ovu titulu, tako da će ministar kulture Kantona Sarajevo uskoro biti ugošćen u Banjoj Luci".

Šta znači podrška Kantona Sarajevo kandidaturi Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. u kontekstu činjenice da se za to prestižno priznanje takmiči i Grad Mostar i da su pripreme za kandidaturu tog grada daleko odmakle, formirani su stručni i umjetnički timovi. Zašto Banja Luka, a ne Mostar, krenule su u javnosti polemike i osude Fortine podrške Banjoj Luci.

O tome će se na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljati na inicijativu Mirze Čelika, zastupnika SDA u Skupštini KS.

Ne može nama podrška premijera Kantona Sarajevo pomoći, jer nas je naša lokalna politika već odavno promovisala u grad slučaj, kazao je za Faktor Aner Žuljević iz Mostara i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i dodao:

- Žalosno je da mi nismo bili u stanju osigurati ozbiljnu podršku i konsenzus svih političkih subjekata na nivou grada, iako su kulturni radnici učinili sve da naša kandidatura izgleda respektabilno. Naša unutrašnja nesloga je naš najveći problem, pa smo i u ovoj situaciji pokazali svu svoju raskoš kako da naštetimo sami sebi tražeći jedni drugima dlaku u jajetu, umjesto da iskoristimo priliku promovirati toliko dobrih stvarih koje nas povezuju. Na kraju, kolegica Segmedina Srna Bajramović, zastupnica u Skupštini KS, vrlo jasno je okarakterizirala navedeni potez, te u potpunosti podržavam kako se radilo o nesmotrenoj izjavi premijera Forte koji se potpuno bespotrebno umiješao u temu o kojoj očito nije znao puno. Siguran sam da mu nije namjera bila da kreira novu podjelu ili animozitet bilo koga prema Sarajevu. Ljudski bi bilo da je rekao da je pogriješio. Zaključno, nit će Fortina podrska pomoći Banjoj Luci, niti odmoći Mostaru, tako da dalja politizacija ove teme šteti odnosima u BiH prije svega i komplikuje ionako previše zatrovanu situaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.