open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Žuljević: Ponuđene cijene električne energije za 2022. godinu privrednicima su na nivou strujnog udara
Cijena električne energije za privredu u 2022. godini, kakva je sudbina Javnog preduzeća Željeznice FBiH, smanjenje putarina u Federaciji koje su skuplje nego u Evropi, šta se događa u Aluminiju Mostar, samo su neka od delegatskih pitanja postavljenih na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
30.09.2021. u 13:30
get url
text

Opasnost od gubitka radnih mjesta

- Imam pitanja prema Vladi Federacije BiH, odnosno, resornom ministarstvu. U proteklih sedam dana sam informiran od značajnog broja privrednih subjekata kako praktični prilikom traženja ponude za snabdjevanje električnom energijom za narednu godinu, dobijaju, pa mogu reći, šokantne informacije koje mogu biti na nivou strujnog udara, kada je u pitanju sve ono što očekuje privredne subjekte kod cijena struje, koje su dobili kroz okvir ponude za 2022. godinu. Interesuje me da li je Vlada FBiH svjesna poteza elektroprivreda u njenom vlasništvu kada su u pitanju podizanja cijena struje prema privrednicima koji po kalkulacijama koje su uradili na ovaj rast cijena neće apsolutno moći funkcionisati i nažalost postoji objektivna opasnost da izgubimo značajan dio radnih mjesta - rekao je delegat Aner Žuljević (SDP) i dodaje:

- Obrazloženja koja se između redova šalju privrednicima kako je Vlada FBiH nažalost pogrešnim nizom poteza napravila problem Elektroprivredi u smislu gubitka 200 miliona KM oko Termobloka i nekih odnosa sa rudnicima koje mi u Parlamnetu apsolutno ne znamo, nisu obrazloženja koja mogu piti vodu u ovako ozbiljnim stvarima. I ne može svaki put kada Vlada naiđe na problem zbog svoje nesposobnosti u rješavanju društvenih problema troškove te nesposobnosti prebaciti ili na građane kroz odgovarajuće poreze ili na rast cijena kada su u pitanju prvredni subjekti. Očekujem od Vlade da dostavi informacije jesu li ovo analizirali, je li FERK donio odgovarajuće odluke, da li Vlada ima set mjera da subvencioniraju ukoliko ovo ne mogu zaustaviti. Nadam se da će se rast cijena prema privrednim subjektima zaustaviti.

Žuljević je imao i pitanje u vezi s Aluminijem Mostar.

- Tražim da mi se dostave detaljne informacije kada je u pitanju Aluminij, sve što imamo kod potpisivanja odgovarajućih ugovora sa nekim pravnim subjektima koji dolje pokreću proizvodnju, a najvećim dijelom vidimo da se bave reklamnim kampanjama u smislu ravnopravnosti spolova LGBT sektora, to vidim od ovih novih vlasnika i čestitali su polazak prvačićima u školu u Hercegovini. Očekujem da dobijem informaciju, šta je Vlada FBiH namjerila kada je u pitanju Aluminij, konsolidaciji, je li produženo ili nije, kakve su namjere sa novim vlasnikom ili se radi o klasičnom marketinškom potezu koji treba da uspava Tužilaštvo, koji treba da utvrdi ljude koji su takvog giganta bacili na koljena i nestalo 300 miliona KM, ostavio bez posla 900 radnika, i za to neko mora odgovarati - poručio je Žuljević.

Najskuplje putarine u Evropi

Delegat Jasmin Duvnjak (SDA) je predočio inicijativu, smanjenje cijena putarina u FBiH prema JP Autoceste FBiH.

- Podržavam poslodavce, privredu, građane, da imamo najskuplju putarinu u Evropu i tražim od Autocesta da razmotre mogućnost smanjenja cijene putarine zbog građana - rekao je Duvnjak.

Delegat Zvonko Marić (SBB) imao je pitanja u vezi s JP Željeznice FBiH.

- Želim pitati Vladu FBiH koliki je iznos nedoznačenih sredstava prema JP Željeznice od Vlade FBiH za koje se Vlada obavezala. Većina uposlenika sumnja da im se priprema likvidacija ili stečaj, pa su zbog toga uznemireni. Kakva je sudbina namijenjena Željezicama i uposlenicima? Također, nedopustvo je da se umanjuje kapital ovoj kompaniji - rekao je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.