open-navfaktor-logo
search
Ko krije podatke
Žuljević o Aluminiju: Nešto krupno se iza brda valja
Sve je krenulo od njegovog zahtjeva na Domu naroda Parlamenta Federacije da se dostavi sakriveno pismo Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH, za koje ima informacije da postoji, u kojem je kako tvrdi, niz izuzetno zabrinjavajućih informacija
22.07.2019. u 14:53
get url
text

Na nastale probleme u elektroenergetskom sektoru BiH zbog gašenja mostarskog Aluminija, koji je bio jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH, već danima pokušava ukazati Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije. Smatra da će isključenje ovako velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne energije koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta.

Sve je krenulo od njegovog zahtjeva na Domu naroda Parlamenta Federacije  da se dostavi sakriveno pismo Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH, za koje ima informacije da postoji,  u kojem je kako tvrdi, niz izuzetno zabrinjavajućih informacija.

{$galerijaFotografija}

-Moja namjera je bila isključivo da se potvrdi da li postoji dokument NOS, te ako postoji da se isti objavi na uvid, stručnoj javnosti, a sve u cilju demantovanja ili potvrđivanja špekulacija koje danas postoje oko stanja elektroenergetskog sistema, tj. navoda da će isključenje mostarske kompanije dodatno opteretiti ostale potrošače - ustvrdio je Žuljević.

U međuvremenu se, dodaje, jučer desilo da je Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) izašla sa saopćenjem u kojem obavještava javnost kako nemaju problema, iako im NOS sa svoje strane dostavi jasnu informaciju u kojoj navodi argumente svih potencijalnih rizika iz svoje nadležnosti.

-Danas sam u posjedu dokumenta u kojem taj isti DERK obavještava NOS i Elektroprijenos da dostave informaciju o isključenju Aluminija jer imaju značajno povećanje broja ispada pojedinih elemenata prijenosne mreže. Posebno zabrinjavaju ispadi i trajni kvarovi energetskih transformatora... - kazuje Žuljević kako stoji u pismu.

Tvrdi i kako raspolaže s informacijom da je "krepao" transformator od 220 kv na Ćulama, koji je očigledno bio pod neprirodnim opterećenjem, a zamjena istog je višemilionska što je manji problem naspram činjenice šta to znači za (ne)stabilnost sistema.

Dalje naglašava kako samo traži da institucije koje su zadužene za nadzor elektroenergetskog sistema po vertikali koje komuniciraj, komuniciraju i s javnosti i jasno iznose argumente, da li postoje problemi i kakvi su.

-Ako postoje problemi, koji su načini da se oni otklone. Jasno je da Aluminij, ovakav-kakav je, definitno je isključen s elektroenergetske mreže i da je teško očekivati bilo kakvo rješenje koje će njega upaliti ponovo. Moja je namjera bila da sve institucije transparentno počnu da rade svoj posao i obavještavaju javnost i privredu a da stručnjaci nakon objave, izanaliziraju da li se radi o opravdanim il neopravdanim argumentima - poručio je.

Očigledno je, ističe,  da se nešto krupno iza brda valja, a vrijeme će pokazati ko se sve i zašto upetljao da na ovaj način kontaminira struku, dezinformise javnost i omalovažava pojedince koji žele samo promociju istine u javnosti.

 

 

U LAZI SU KRATKE NOGE! Zasto se javnost danima laze kada je u pitanju stanje elektroenergetskog sistema? Jucer DERK...

Posted by Aner Zuljevic on Sunday, July 21, 2019
Papir-Žuljević
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.