open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Žuljević: Broj karcinoma u Mostaru raste, "Uborak" je deponija smrti
Izgleda da se problem deponije pretvorio u političko pitanje. Na Vladi FBiH je bilo da je direktor Zavoda za agropedologiju FBiH porekao ranije izrečeno, pa pozivam direktora Bukala da objavi da li je promjena mišljenje plod pritisaka
04.10.2019. u 13:27
get url
text

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH, na današnjoj sjednici u okviru delegatskih pitanja podsjetio je da je deponija Uborak u Mostaru, nazvavši je deponijom smrti, i dalje veliki problem za stanovnike ovog grada. On je ukazao kako broj karcinoma u Mostaru je u porastu i ovom prilikom pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti da li su našli opasni piralen u otpadnim voda u Mostaru ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima u vezi s analizom mulja s Postrojenja otpadnih voda u Mostaru. Direktoru Zavoda Esadu Bukalu je naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

Naime, nekoliko mjeseci ranije iz Zavoda je navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

- Mi i dalje u Mostaru imamo deponiju smrti Uborak. Broj karcinoma u Mostaru raste. Izgleda da se problem deponije pretvorio u političko pitanje. Na Vladi FBiH je bilo da je direktor Zavoda za agropedologiju FBiH porekao ranije izrečeno. Pa pozivam direktora Bukala da objavi da li je promjena mišljenje plod pritisaka - rekao je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.