open-navfaktor-logo
search
Izuzeća
Zulfikar Ališpago želi novu predsjednicu Sudskog vijeća
Zulfikar Ališpago, nekadašnji komandant odreda "Zulfikar" Armije BiH (ABiH), optužen za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, zatražio je izuzeće predsjednice Sudskog vijeća Željke Marenić
28.08.2018. u 15:00
get url
text

Optuženi Ališpago je, upitan - da li ima prigovor na sastav Sudskog vijeća, kazao da ima jer smatra da Marenić ima "zauzete stavove" iz presude izrečene u predmetu Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hadžiću i Nihadu Bojadžiću.

- Svjestan sam toga da ćete braniti svoje stavove. Prigovaram da ostanete predsjednica Vijeća i volio bih da bude neko drugi ko nije infiltriran. Prigovaram jer ste zauzeli osuđujuće stavove u odnosu na mene - pojasnio je Ališpago.

Marenić je kazala da su osuđujući stavovi zauzeti za druge osobe iz predmeta koji je pravosnažno okončan.

- Za vas nema nikakvog osuđujućeg stava. Izvode se dokazi koji će biti cijenjeni - navela je Marenić, naloživši Ališpagi da se do kraja sedmice pismeno izjasni o svom zahtjevu.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se prijedlog optuženog odbije.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u Trusini, zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Memićem, Salčinom, Hakalovićem, Hadžićem i Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", Memić, Hadžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik odreda "Neretvica", oslobođeni su optužbi.

Suđenje Ališpagi će se nastaviti nakon što se donese konačna odluka o zahtjevu za izuzeće sutkinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.