open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Zulfikar Ališpago uhapšen zbog napada na policajce u Hadžićima
Z. A. je u ulici Donji Hadžići, općina Hadžići, prilikom intervencije, fizički napao policijske službenike nanijevši jednom policijskom službeniku lakše tjelesne povrede
25.07.2019. u 12:45
get url
text

Sarajevska policija je saopćila da je osoba inicijala Z. A. rođena 1958. godine u Novom Pazaru, nastanjena u Sarajevu, uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je napao policajce u Hadžićima.

Kako su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Z. A. je lišen slobode "zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti".

- Z. A. je u ulici Donji Hadžići, općina Hadžići, prilikom intervencije, fizički napao policijske službenik, nanijevši jednom policijskom službeniku lakše tjelesne povrede. Povrijeđenom je ljekarsku pomoć ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC-u u Sarajevu. O ovom slučaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici VI PU nastavljaju rad na dokumentovanju opisanog krivičnog djela – navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Faktoru je nezvanično potvrđeno da je uhapšen Zulfikar Ališpago, koji je komandovao jedinicom Armije RBiH "Zulfikar".  On je trenutno na krim-obradi te će vjerovatno biti predat u nadležnost Tužilaštva KS. 

Ališpagi se, kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" Armije BiH, još sudi pod optužbom da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.