open-navfaktor-logo
search
Saradnja s SNS-om
Zukorlić spreman na koaliciju s Vučićem: Preferiramo saradnju, ali želimo ozbiljno učešće u vlasti
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i zastupnik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić rekao je da bi bio spreman ući u novu Vladu Srbije koju će predvoditi SNS Aleksandra Vučića.
12.09.2020. u 19:34
get url
text

- Mi preferiramo saradnju i u tom slučaju bi bili dio vladajuće većine. Ali smo jasno kazali da i mi želimo ozbiljno učešće u vlasti, a ako nećemo učestvovati u vladi i bit ćemo ozbiljna opozicija. Ministarsko mjesto se podrazumijeva, ali imamo cijelu lepezu zahtjeva koji se ogledaju u određenim konkretnim projektima, a potom i određenu odgovornost na srednjem i nižem nivou vlasti - rekao je Zukorlić za beogradski "Danas".

Dodao je da želi "ministarstvo sa čije pozicije će moći bar jedan značajan dio političkih ciljeva ostvariti" te rekao da za sebe "ne preferira, ali i ne isključuje" ministarsko mjesto.

- Zavisi koje bismo ministarstvo dobili, jer za određeno ministarstvo morate imati određene kompetencije i sposobnost da taj posao obavljate. O tome ovisi i ta mogućnost mog učešća i vladi - rekao je Zukorlić.

Govorio je i o sporazumu Srbije i SAD-a, posebno o pristanku Srbije da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

- Jerusalem je jedno veoma emocionalno i duhovno pitanje za sve religije, uključujući i muslimane. I to definitivno ne može ostati neprimijećeno. Morat će značajno da se poradi na tome da se održi pozitivan odnos prema muslimanskim zemljama, posebno onim koje to pitanje veoma često ističu. Generalno mene veoma brine, a i žao mi je što se Jerusalem posmatra jednostrano, jer je to sveto mjesto i za muslimane i za kršćane i Jevreje i što se ne tretira kulturno civilizacijski, već prevashodno politički i tu će sigurno biti još traume oko toga.

U sporazumu postoje određeni nerazjašnjeni momenti vezano za transfer ambasade u Jerusalem, s obzirom da postoji odrednica u Statutu UN da zemlja koja prekrši jednu odredbu Statuta UN nema više pravo da se poziva na taj statut. U tom slučaju se otvara i pitanje rezolucije 1244 i nekih drugih rezolucija, možda i pitanje blokade ulaska Kosova u UN. To su aspekti sporazuma koji nisu u interesu Srbije, a koji su bili dio paketa. Ali niste mogli dobiti samo ono što vama odgovara. Ako ste htjeli da potpisujete nešto u Bijeloj kući, već ste morali da potpišete i nešto što odgovara Bijeloj kući - rekao je Zukorlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.