VEZANI TEKST - Građani se okupili ispred Zavoda u Pazariću: Traže smjenu direktora i zaštitu osobe koja je snimila video

- Rješenje je sistemsko i stručno djelovanje te s tim u vezi sam odlučila u Zastupnički dom Parlamenta FBiH uputiti inicijativu čija bi implementacija konačno doprinijela unapređenju statusa štićenika ove i ostalih ustanova koje pružaju socijalnu skrb.

Tražim od Vlade FBiH i resornog ministarstva da, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite, što prije započnu izradu i usvoje tri pravnilnika koja se odnose na rad i socijalnu politiku, standarde pružanja zdravstvene njege i programe obrazovanja i osposobljavanja kadrova.

Usvajanje ovih pravilnika bi, između ostalog, rezultiralo angažovanjem isključivo stručnih kadrova koji bi vodili računa o štićenicima ustanova socijalne zaštite, što do sada, očigledno, nije bio slučaj - navela je Zuko.

Dodala je da se nada da će kolege zastupnici prepoznati važnost regulisanja ovih oblasti i da će podržati inicijativu, te da će Vlada FBiH i resorno ministarstvo hitno postupiti po usvojenom zaključku.