open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo obrta FBiH
Zukić: Vlada FBiH nastavlja sa podrškom obrtima, u narednih desetak dana javni poziv
Danas je Vlada Federacije na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, usvojila Uredbu o zaštiti tradicionalnih stara zanata. Uredba sadrži popis po klasifikaciji djelatnosti zanata koji pripadaju starim zanatima i regulisala uvjete za bavljenje tim djelatnostima.
07.04.2022. u 14:07
get url
text

- Vlada na ovaj način nastavlja svoju podršku obrtima, odnosno, ohrabrivanju svih onih koji žele da se samostalno bave određenom djelatnošću uz određene pogodnosti mogu registrovati obrt. U narednih desetak dana je za očekivati javni poziv na koji će se moći javiti svi oni koji budu ispunjavali uvjete da polažu pravo na određena sredstva iz budžeta FBiH - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu resorni ministar Amir Zukić.

Za stare zanate potrebna srednja škola 

Kako je Uredbom o zaštiti starih zanata propisano, za obavljanje tradicionalnih i starih zanata potrebno je imati srednju školsku spremu trećeg ili četvrtog stepena ili višeg stepena od propisanog.

Ukoliko je posebnim propisom, zavisno od djelatnosti, za određeno zanimanje propisana najmanje osnovna škola, odgovarajuća stručna sprema, odnosno dopunski uslovi za obavljanje djelatnosti, ti uslovi moraju biti ispunjeni.

Obrtnici koji obavljaju tradicionalne i stare zanate mogu, u skladu Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, polagati majstorski ispit pred komisijom koju osniva srednja stručna škola ili ustanova za obrazovanje odraslih koja je verificirana za te poslove u skladu s važećim propisima iz oblasti odgoja i obrazovanja, u saradnji sa obrtničkom komorom kantona.

Izuzetno, obrtnici kojima je odobrenje za obavljanje tradicionalnih i starih zanata izdate do dana stupanja na snagu Zakona, mogu nastaviti sa obavljanjem obrta, iako ne ispunjavaju potreban uslov koji se odnosi na školsku spremu. Također, majstorski ispit je u cijelosti priznat obrtnicima koji su ga položili po propisima koji su važili do dana početka primjene Zakona.

Danas je Vlada razmatrala informaciju o korištenju garantnog fonda.

Podizanje kredita 

- Radi se o dva programa. Kreditno-garantni program za mikro, mala i srednja preduzeća i kreditno-garantni program za obrte i druge samostalne djelatnosti, a to su dva od ukupno pet progrma po kojima funkcioniše garancijski fond.

Naime, garancijski fond predstavlja fond na osnovu koga se iz sredstava budžeta FBiH omogućava svim poduzetnicima, bez obzira na vrstu registracije, dakle i pravnim i fizičkim licima, da u komercijalnim bankama mogu podići kredite u kojima Federacija garantuje za polovinu zaduženja i na određen način olakšava pristup sredstvima i omogućava razvoj i dodatno zapošljavanje i uvođenje inovacija - rekao je Zukić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.