open-navfaktor-logo
search
Izbori u Živinicama
Zukić: Sada je jasno šta narod misli o politici "Trojke"; Skopljak: Pobjeda u vrijeme kada je SDA meta svima
Began Muhić, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), odnio je ubjedljivo pobjedu na prijevremenim izborima za gradonačelnika Živinica. Predsjednik izbornog štaba SDA u Živinicama Muamer Zukić, kaže da su ovi izbori bili pokazatelj raspoloženja naroda u ovom momentu i sud politika koje se trenutno vode na nivou Federacije i države.
29.05.2023. u 21:56
get url
text
Zukić i Skopljak

VEZANI TEKST - Muhić nakon pobjede u Živinicama: Ovo je odraz onoga što ćemo imati na federalnom i državnom nivou

- Ne znam kada je Socijaldemokratska partija (SDP), imala ovako malo glasova u Živinicama, gdje imaju jaku infrastrukturu i tradiciju, ali i podršku "Trojke". Više nego tri puta glasova za kandidata SDA u odnosu na SDP-ovog, pokazuje raspoloženje naroda. Od početka je bilo jasno da ovo nije lokalno živiničko pitanje, nego pokazatelj šireg, bosanskog konteksta. Uz našeg kandidata bili su Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH, dakle patriotski blok i stranke izvan vlasti u FBiH, a s druge strane bila je "Trojka". Na svakom mjestu, za vrijeme kampanje, građani su 95 posto vremena pričali o dešavanju na nivou FBiH i države - kaže Zukić, inače zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) i predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao šef izbornog štaba preoveo sam mnogo vremena na terenu, ističe Zukić, i znam da je "Trojka" angažirala jake federalne i državne resurse u kampanji, a pored toga imali smo nezavisnog kandidata, kojem je kao bivšem članu naše stranke, zadatak bio da uzme glasova SDA.

Inače, nakon što je obraćeno 98,85 posto biračkih mjesta Muhić ima 9.735 glasova, nezavisni kandidat Asim Aljić osvojio je 4.808, dok Hajrudin Kozarević iz Socijaldemokratske partije ima 3.033 osvojena glasa.

- Procenat preko 55 posto za našeg kandidata na prijevremenim izborima, kada je obično mala izlaznost, pokazuje šta narod misli o politici "Trojke". To je odgovor na pokušaje poniženja Bošnjaka i generalno patriotskih snaga, tokom formiranja vlasti u FBiH i kroz ono što je radio visoki predstavnik, "Trojka" i pojedini međunarodni faktori. Vjerujem da je ovo samo početak - kaže Zukić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona i federalni zastupnik Fahrudin Skopljak kaže da su izbori pokazali ko je imao najboljeg kandidata te se potvrdilo da su Živinice bedem i najjači gradski odbor SDA.

- S druge strane, ovako ubjedljiva pobjeda šalje poruku, kada su u pitanju viši nivoi vlasti, da se građani ne slažu s politikom koju vode stranke "Trojke", posebno ako imamo u vidu da je kandidat SDP-a završio na trećem mjestu. Pobjeda dolazi u vrijeme kada je SDA meta svima, posebno u TK, jer samo u ovom kantonu i Srednjobosanskom, smo dio vlasti. Ovo je potvrda da u TK i Živinicama dobro radimo, a da "Trojka" ne radi u interesu države i Bošnjaka - zaključio je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.