open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba Bošnjaka
Zukić: Ne postoji primjer u historiji svijeta da se promijeni ustav kako bi se nekome omogućilo formiranje vlasti
Muamer Zukić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, istakao je danas da nametanje nije reješenje za uspostavu vlasti na nivou FBiH.
19.02.2023. u 16:40
get url
text

- Ne postoji primjer u historiji svijeta, a ne znam ni da je pravna teorija razmatrala takvu mogućnost, da se promijeni ustav kako bi se jednoj političkoj stranci ili nekolicini njih omogućilo formiranje vlasti. Tako da promjena Ustava, a još manje nametanje ustavnih rješenja od strane visokog predstavnika, nije jedno od rješenja za uspostavu vlasti u FBiH - napisao je Zukić na Facebooku.

Pojedini političari i neki mediji uporno pokušavaju nametnuti narativ u kojem je to opcija, naveo je on i i dodao: "Za početak jedna od opcija. A na kraju je zapravo jedina opcija, odnosno od starta se na nju računalo".

- Takvo štelovanje propisa, odnosno najvećeg i temeljnog akta jedne države, u korist nekoga i za potrebe konkretnog slučaja, odvelo bi nas u pravnu nesigurnost nezabilježenu u modernim državama. To vam je kao da govorite o opcijama da neki bosanski fudbalski tim pobijedi Real - ili će sakupiti tim potreban za pobjedu ili će UEFA povećati gol Reala sa 7 na 15 metara - navodi Zukić.

On je istakao da "ovo drugo ne može biti opcija, ako smo ozbiljni ljudi".

- Politički dogovor nema alternativu - to je jedina opcija! Zato gospodo za stol i dogovor - zaključio je Muamer Zukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.