open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Zukić i ostali: "Neka ga zaposli ili neka mi vrati pare"
tokom posebne istražne radnje kodnog naziva "Meta 2" za 11 dana presretnute 774 komunikacije i 217 SMS poruka razmijenjenih između optuženog Safeta Bibića i drugih osoba i svjedoka
13.05.2019. u 13:38
get url
text

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, saslušani su presretnuti razgovori Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojima svjedok Spaho Muhović govori drugooptuženom Safetu Bibiću: "Ili neka ga zaposli ili neka mi vrati pare."

Tužiteljica Nermina Kulenović je rekla da su tokom posebne istražne radnje kodnog naziva "Meta 2" za 11 dana presretnute 774 komunikacije i 217 SMS poruka razmijenjenih između optuženog Safeta Bibića i drugih osoba i svjedoka.

U sudnici su puštani snimljeni razgovori koje je Bibić obavljao sa svjedokom Abidom Kerlom, a u vezi su za zapošljavanjem Elvira Džambegovića. U tom razgovoru Bibić kaže da je "Džambegović gotov", a kasnije Bibić govori Kerli da je Džambegović "rekao da neće".

U drugim razgovorima Džambegović obavještava Bibića da mu je "ispalo da ide vani i jedino da dâ broj telefona jednom momku". Kasnije Bibić govori Kerli: "Ja sam ga sad zvao. Odustao je. Imaš li ti šta, bolan ne bio? Ne znam šta da radim."

U sudnici su se također mogli čuti razgovori između Bibića i Kerle, a kako je tužiteljica pojasnila, vezani su za zapošljavanje stomatologa. Bibićeva Odbrana je prigovorila na te dijelove, obrazloživši da tog dijela nema u optužnici.

Bibiću se sudi, zajedno sa Amirom Zukićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esadom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima. S njima je bio optužen i Mirsad Kukić, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen.

Pušten je razgovor kada svjedokinja Alma Međuseljac govori Bibiću da "ne zna hoće li sve stići sutra", na šta joj optuženi odgovora: "Ako imaš ti u mene povjerenja, imam i ja u tebe. Bitno je da je jedan posto više od pola. Apsolutno se nemoj za to sekirati."

Također su pročitane poruke u kojima Međuseljac obavještava optuženog da je sve papire pripremila, ali da "ono nije, jer se nije izjasnio", kao i da njen suprug želi da razgovaraju oko tih detalja.

Tužiteljica Kulenović je u sudnici pustila presretnuti razgovor gdje svjedok Spaho Muhović kaže Bibiću: "Ili neka ga zaposli, ili neka mi vrati pare. Ja više neću." A u kasnijem pozivu Bibić ga obavještava da je dao sedam dana rok – "ili povrat ili zaposlenje".

Na današnjem ročištu su puštani telefonski razgovori koji su u vezi s pripravničkim stažom u Kliničkom centru, gdje Bibić govori osobi prezimena Hasanović da je "njegovoj ženi on daidža" i da je "sve to dogovorio", kao i da će "ona doći i odvesti ga na Radiologiju".

Pročitana je poruka od nepoznatog lica sa sadržajem: "Safete, tebi hvala. Ja se ne mogu snaći za pare."

Nastavak reprodukovanja razgovora zakazan je za 3. juni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.