open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor
Zukanović: Imao sam nesreću da budem selektor u vrijeme Milana Jelića
Iako se njegova ekipa tada nije plasirala na Evropsko prvenstvo, Zukanović smatra da je od te generacije kasnije na pravi način profitirala A selekcija
16.10.2018. u 16:11
get url
text
Ibrahim Zukanović

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 sati igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Izabranicima selektora Vinka Marinovića neophodna je pobjeda kako bi se plasirali u baraž, s ozbirom na to da su šanse za prvo mjesto izgubili porazom u prošlom kolu na gostovanju kod Rumunije.

Priliku da izbore baraž na Evropsko prvenstvo će večeras imati i U-21 reprezentativci naše zemlje. U MOZZART kladionici kvota na trijumf Portugala iznosi 1.27, na remi 5.50, a na pobjedu mladih Zmajeva čak 9.00.

MOZZART je za ovu utakmicu ponudio još niz drugih različitih opklada. Tako kvota da će bh. reprezentativci postići gol iznosi 1.86. Kompletnu ponudu za ovaj meč pogledajte OVDJE.

U slučaju eventualne pobjede nad Portugalom na stadionu Maritimo u Funchalu, naša mlada selekcija ponovit će uspjeh generacije koju je 2006. godine predvodio Ibrahim Zukanović.

Od prvog baraža koji je izborila jedna bh. selekcija prošlo je 12 godina, a u razgovoru za Faktor nekadašnji selektor U-21 tima evocirao je uspomene na kvalifikacioni ciklus u čijem baražu nas je eliminisala Češka Republika.

- Od tog vremena promijenilo se dosta toga u samoj organizaciji Saveza. Mislim da selektori danas više nisu selektori pod tolikim pritiskom i imaju puno veću autonomiju u radu. Mogu birati igrače po profesionalnom kriteriju, što u moje vrijeme nije bilo. Bilo je mnogo uplitanja, a ja sam imao nesreću da budem selektor u vrijeme kada je pokojni Milan Jelić bio predsjednik Saveza. Tada je njegov sin Petar bio u i oko mlade reprezentacije na uštrb Džeke i Ibiševića - kazao je Zukanović na početku razgovora za naš portal.

Više od desetljeća niko nije uspio ponoviti rezultat Zukanovićeve generacije.

- Nije niko dostigao naš rezultat, a mi smo bili i općenito prva bh. selekcija koja je izborila baraž. Iako smo bili prvaci grupe, pred taj baraž atmosfera je bila grozna. Bili smo prepušteni sami sebi, što danas nije slučaj - naglasio je Zukanović.

Iako se njegova ekipa tada nije plasirala na Evropsko prvenstvo, Zukanović smatra da je od te generacije kasnije na pravi način profitirala A selekcija.

- To i jeste zadatak omladinskih selekcija, da budu prvi filter i drago mi je što je A tim u godinama kasnije profitirao od igrača koji su igrali u toj generaciji - kazao je 61-godišnji bh. stručnjak.

Poslije nekoliko loših kvalifikacionih ciklusa, Vinko Marinović konačno je mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine posložio na pravi način.

- Dobro je posložio ekipu, odlično je selektirana, što se vidjelo po rezultatu. Pobjede izbacuju igrače, a već je dva-tri dao u A tim. Oni su dali značajan doprinos da se što lakše prebrodi taj vakuum nakon odlazaka Ibiševića, Salihovića, Lulića i ostalih - objasnio je Zukanović.

Sama činjenica da će se mladi Zmajevi večeras protiv Portugala, koji je prije početka kvalifikacija bio prvi favorit kvalifikacione grupe 8, boriti za plasman u baraž potvrda je kvalitete našeg tima.

- Portugal je ekipa vrhunskog nivoa. Mislim da je šteta zbog poraza u Rumuniji, pogotovo što ekipa zbog toga neće biti prva. Ipak, izvanredno je to što odlučujemo sami o sebi - kazao je na kraju razgovora za Faktor Ibrahim Zukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.