Razgovarano je o statusu civilnih žrtava rata, kao i o predstojećem obilježavanju 25. godišnjice stradanja na Tuzlanskoj kapiji, saopćeno je iz Vlade FBiH.Predsjednik Hurić je upoznao domaćine o brojnim aktivnostima koje su sami, kao udruženje, dosad poduzeli da zločin koji je učinjen na Kapiji nikad ne bude zaboravljen. Naglasio je da je njihovom zaslugom sjećanje na tu tragediju ušlo u udžbenike osnovaca i srednjoškolaca u Tuzlanskom kantonu, da su urađeni svi poslovi vezani za uspostavljanje Memorijalnog centra "Kapija" koji će ove godine biti i otvoren, te da su članovi Udruženja ti koji u najvećoj mjeri obilaze i, koliko mogu, skrbe o članovima porodica ubijenih i ranjenih na Tuzlanskoj kapiji.

- Mrtvi neće biti zaboravljeni, ali je konačno vrijeme da i porodice poginulih i ranjenih dobiju ravnopravan status. Teško je ovoliko godina biti diskriminisan. Ne želimo da naša djeca napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Govorimo o statusu svih civilnih žrtava rata u našoj državi - kazao je Hurić.

Premijer Novalić i ministri Drljača i Bukvarević su naglasili da civilne žrtve rata zaslužuju senzibilitet zajednice i da Vlada FBiH pokušava naći rješenje kojim bi jednako bile vrednovane sve žrtve s ciljem trajnog regulisanja njihovog statusa. Gosti su upoznati o aktivnostima Vlade FBiH, prvenstveno Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na pripremi zakona o civilnim žrtvama rata, a predstavnici udruženja civilnih žrtava rata su pozvani da tome daju podršku i aktivno učestvuju u njegovoj izradi.

- Mi iz Tuzle znamo da je Kapija najveća rana. Ništa gore se ne može desiti od ubijanja djece - kazao je ministar Bukvarević.

Ministar Drljača je istakao da su jasno određene nadležnosti raznih nivoa vlasti kad su u pitanju ostvarivanja prava, te da su ključna egzistencijalna pitanja koja se tiču civilnih žrtava rata na nižim nivoima vlasti. On je poručio da najvljenim zakonom trebaju biti propisani jedinstveni principi kad je u pitanju ova populacija građana.Najvaljen je dolazak premijera Novalića i ministra Bukvarevića na obilježavanje stradanja na Tuzlanskoj kapiji 25. maja ove godine. Na taj dan prije 25 godina je, granatom ispaljenom s agresorkih položaja, ubijeno 71, a ranjeno više od 200 mladića i djevojaka iz Tuzle. Brojni članovi porodica ubijenih i ranjenih nakon 25 godina nisu više među živim, navodi se u saopćenju.