open-navfaktor-logo
search
Ugrožen razvoj
Žrtve prisilnog rada: Pakistanska djeca zaposlena na različitim poslovima
Svako deseto dijete u svijetu žrtva je prisilnog rada, objavljeno je u subotu povodom Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada.
12.06.2022. u 14:43
get url
text

{$galerijaFotografija}

Djeca na različitim poslovima rade i u pakistanskom Karačiju. Jedni popravljaju motorna vozila, drugi pripremaju hranu, a ima i onih koji rade na velikim mašinama, mnogo većim od njih.

Međunarodna organizacija rada (ILO) pokrenula je Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada 2002. godine kako bi skrenula pažnju na globalni obim dječijeg rada i akcije i napore potrebne za njegovo eliminiranje.

Svake godine, 12. juna, Svjetski dan okuplja vlade, poslodavce i radničke organizacije, civilno društvo, kao i milione ljudi iz cijelog svijeta kako bi istakli lošu poziciju djece koja rade i šta se može učiniti da im se pomogne.

Tema Svjetskog dana 2022. poziva na povećanje ulaganja u sisteme i programe socijalne zaštite kako bi se uspostavili čvrsti temelji socijalne zaštite i zaštitila djeca od dječijeg rada.

Iako je postignut značajan napredak u smanjenju rada djece u posljednje dvije decenije, napredak je usporen tokom vremena, a čak je i zaustavljen u periodu 2016-2020. Danas se 160 miliona djece još uvijek bavi dječijim radom, a neka od njih imaju samo pet godina.

Početkom 2020. godine, svako deseto dijete starosti od pet i više godina bilo je uključeno u dječji rad širom svijeta.

Procjenjuje se da bi bez strategija za ublažavanje, broj djece u radu mogao porasti za 8,9 miliona do kraja 2022. godine, zbog većeg siromaštva i povećane ugroženosti.

U izvještaju iz novembra 2017. godine Međunarodna organizacija rada (ILO), pri Ujedinjenim nacijama (UN), navodi da je svako deseto dijete u svijetu prisiljeno da radi. Prisilnim radom ILO tretira svako nametanja posla koje djetetu uskraćuje čari djetinjstva, reducira njegove psihofizičke potencijale, ugrožava njegov fizički i mentalni razvoj.

Prema tim podacima, u svijetu je 151,6 miliona djece uzrasta od pet do 11 godina žrtava prisilnog rada. Među njima su 64 miliona djevojčica i 88 miliona dječaka. Dvije trećine djece žrtava prisilnog rada radi u sektoru poljoprivrede, a približno toliko ih je žrtva neplaćenog rada unutar porodice.

Dvije trećine djece na prisilnom radu u svijetu rade poslove koji predstavljaju opasnost po njihovo zdravlje, sigurnost i razvoj moralnih vrijednosti.

Djeca žrtve prisilnog rada - 12. 6. 2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.