open-navfaktor-logo
search
Gradski derbi
Zrinjski ili Velež: Na Neretvi bitka za Evropu
Velež i Zrinjski Pod Bijelim brijegom igraju gradski derbi u sklopu 29. kola Premijer lige Bosn i Hercegovine.
08.05.2021. u 08:17
get url
text

Utakmica koja je više od običnog prvenstvenog meča, utakmica za prestiž, utakmica za primat u gradu na Neretvi. Poslije dugo vremena Zrinjski i Velež zajedno su u vrhu tabele, tako da obračun mostarskih rivala u finišu prvenstva donosi i bitku za Evropu.

Rođeni su u nevjerovatnoj seriji od 15 mečeva bez poraza. Zanimljivo da su posljednji put izgubili upravo Pod Bijelim brijegom od Zrinjskog.

- Očekujemo tešku utakmicu, a Veležov niz od 15 mečeva bez poraza za nas je veliki izazov. Nadam se pozitivnom rezultatu, još pet kola je pred nama i mi smo blizu cilja. Moramo učiniti sve da ovu poziciju zadržimo i napredujemo - izjavio je trener Zrinjskog Sergej Jakrirović na zajedničkoj konferenciji za medije u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara. Akteri derbija izrazili su nadu da oko stadiona ili na ulicama Mostara neće biti navijačkih nereda.

Šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Velež Feđa Dudić naveo je da igrači kojim raspolaže za derbi sa mnogo samopouzdanja dočekuju ovaj meč, te da nijednu utakmicu ne izdvajaju kao važniju od drugih, pa tako ni gradski derbi.

- Na treninzima imamo dobru atmosferu, a o našem karakteru najbolje govore posljednji rezultati i tri vezana trijumfa nakon šoka na utakmici protiv Olimpika i primljenog gola u sudijskoj nadoknadi. Utakmica je za nas važna jer bi bodovi iz nje bili ogromni na putu ka konačnom cilju, a za nas bi bilo pozitivno i ako bismo remizirali. Ipak, idemo na pobjedu jer ne znamo drugačije igrati - poručio je Dudić.

Velež će biti oslabljen za Nemanju Anđušića i Harisa Ovčinu, dok u timu Zrinjskog neće biti Miljana Govedarice, Ivana Enina, Luisa Ibaneza i Miloša Filipovića.

O sudijama se u posljednje vrijeme mnogo govori. Sve oči će biti uprte u Elvisa Mujića, koji će dijeliti pravdu Pod Bijelim brijegom.

Utakmica počinje u 19.05 sati uz prijenos na Areni Sport.

Osim duela u Mostaru, na programu su još tri utakmice.

Borac ima priliku da se eventualnom pobjedom protiv Krupe bodovno izjednači sa vodećim Sarajevom i preuzme vrh tabele. Duel u Banjoj Luci igra se od 16.55 sati (Arena Sport).

Od 15 sati važan meč u borbi za opstanak igraju Mladost i Radnik, a u istom terminu na stadionu Tušanj počinje duel Slobode i Olimpika (Moja TV).

U petak su Tuzla City i Sarajevo podijelili bodove (1:1), a Široki Brijeg je preokretom savladao Željezničar na Grbavici rezultatom 3:1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.