open-navfaktor-logo
search
Novo izdanje
Žrijeb Lige nacija: Zmajevi u elitnoj grupi, spektakularni protivnici, moguć i komšijski derbi
Žrijeb drugog izdanja Lige nacija bit će održan danas od 18 sati u Amsterdamu.
03.03.2020. u 08:06
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u Ligi A, za razliku od premijernog izdanja kada je nastupila u Ligi B.

Zmajevi su pod komandnom palicom Roberta Prosinečkog zauzeli prvo mjesto i izborili plasman u elitu, a benefite novog takmičenja osjetili su plasmanom u play-off za EURO koji se igra ove godine.

U drugom izdanju Lige nacija u Ligi A igrat će 16 timova. Oni će u žrijebanju biti raspoređeni u četiri šešira, a bh. nacionalni tim smješten je u treći šešir.

Mogući protivnici Bosne i Hercegovine su Portugal, Holandija, Engleska, Švicarska (prvi šešir), Belgija, Francuska, Španija, Italija (drugi šešir) i Hrvatska, Poljska, Njemačka, Island (četvrti šešir).

Pored Bosne i Hercegovine, u trećem šeširu još se nalaze Ukrajina, Danska i Švedska.

Liga A će biti podijeljena na četiri grupe s četiri reprezentacije koje će međusobno odmjeriti snage u šest kola. Po dva u septembru, oktobru i novembru ove godine. Prvo je na rasporedu od 3. do 5. septembra, a posljednje od 15. do 17. novembra.

Bosnu i Hercegovinu će na današnjem žrijebanju parova predstavljati selektor Dušan Bajević i portparol Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Slavica Pecikoza.

Nadolazeće izdanje Lige nacija će biti povezano sa Svjetskim prvenstvom u Kataru 2022.

Kvalifikacije za SP igrat će se od marta 2021. do marta 2022. i postojat će 10 kvalifikacijskih grupa.

U Katar će direktno pobjednici tih grupa, dok će 10 drugoplasiranih iz kvalifikacija plus još dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje ne budu već osigurale SP u Kataru ući u play-off.

U konačnici će to biti 12 reprezentacija koje će prvo biti izvučene u šest parova i onda će odmjeriti snage kod kuće i u gostima. Šest pobjednika odlazi u završni dio play-offa, gdje će ponovno žrijebati parovi i opet će se igrati na dvije utakmice. Tri pobjednika tih triju dvomečeva plasirat će se na Svjetsko prvenstvo u Katar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.