open-navfaktor-logo
search
Zagađenje
Zrak u Sarajevu i Visokom opasan, u ostatku zemlje nezdrav i vrlo nezdrav
Ozbiljne posljedice moguće su za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore
07.12.2019. u 12:36
get url
text

Zrak u Sarajevu i Visokom jutros je prema podacima stranice zrakekoakcija.org opasan.

Vrijednost PM10 čestica u Sarajevu iznosi 313, dok je u Visokom u 10 sati izmjerena vrijednost od 311, uz vrijednost sumpor dioksida od 58.

Ozbiljne posljedice moguće su za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom prostoru.

U Ilijašu i u Zenici zrak je vrlo nezdrav, sa vrijednostima PM10 čestica od 296, odnosno 192.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

FOTO: SCREENSHOT

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U Lukavcu, Jajcu i Tuzli zrak je u 10 sati ocijenjen kao nezdrav. U Jajcu vrijednost PM 10 čestica iznosi 82, u Lukavcu je 145, a u Tuzli 84.

Pri ovakvim vrijednostima, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.