Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati iznosio je 224, odnosno vrlo nezdrav. Vrijednost čestica PM10 iznosila je  185 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka. Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka iznosio je 87, Vijećnica 96 i Ambasada SAD-a 196.

Prema zdravstvenima upozorenjima radi se o izvanrednim okolnostima sa vjerovatnoćom da će cijela populacija biti pogođena tom situacijom.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).