navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Posao na točkovima

Zovu je "sultanija puteva": Sultan Ozdemir, jedina vozačica kamiona u Turskoj

Sultan Ozdemir iz Turske, svoj poslovni život započela je najprije kao radnica u fabrici još tokom srednjoškolskih dana. Životni putevi naveli su je da sjede u kamion i već pet godina prelazi hiljade kilometara.

Objavljeno: 18.08.2022. u 07:50
get url
text

Njena priča o ljubavi prema kamionima započela je kada je na oglasu logističke kompanije pročtala da je potreban radnik. No, tražili su vozača kamiona. To je nije obeshrabrilo. Prijavila se i uz ohrabrenje kompanije Ozdemir je dobila i vozačku dozvolu C i CE kategorije.

Danas, pet godina poslije Sultan Ozdemir, prelazi hiljade kilometara sa kamionom kojeg, kaže ona, doživljava kao svoj dom.

"Sultanija puteva", kako su je nazvale kolege i prijatelji, brine o kamionu. Popravlja i interveniše u slučaju manjih kvarova. Rastavlja i sklapa prikolice a u tome joj pomažu i muške kolege.

Anadolu Agency

Ističe kako svoj posao voli iako je za ženu veoma težak. No, također, dodaje da je razlika između muškarca i žena u poslovnom svijetu počela da nestaje.

- Za svakog ko želi da radi posla ima svuda. U mom rodnom gradu su malo ograničene mogućnosti za posao. Moj rođak je tražio vozača u svojoj firmi, ja sam krenula ne znajući da traže vozača kamiona. Onda sam to počela da radim s ljubavlju. Mojih pet godina u ovom poslu je prošlo, ali mislim da ću nastaviti još dugo, jer volim ovaj posao, kazala je Sultan.
Sultan je svojim poslom obišla sve dijelove Turske, a želja joj je, ističe ona, da njena priča ohrabri i druge žene.

- Zato što radim kao vozačica kamiona, ne znam ni kuda ću ni kada ću se vratiti. Uvijek sam na putu. Kamion mi je kao dom, u jednu ruku to je život u karavanu. Naravno, u ovom poslu ima poteškoća, nije lako živjeti u limenoj kutiji. Ali dobro je što ideš svuda. Imaš okruženje, imaš prijatelje - priča Sultan.

Ona je trenutno jedina žena u Turskoj koja je vozačica kamiona.

- Obično dobijem dobre reakcije. Ali ima i loših. Kao na primjer "mogu li žene da rade ovaj posao?", "žene treba da znaju za svoju ženstvenost" i tako dalje. Mislim da bi bilo apsurdno praviti razliku između muškaraca i žena u ovoj profesiji. Bilo koja profesija se može raditi. Dobijam loše i dobre reakcije. Ima onih koji plješću i čestitaju na putu, ali ima i onih koji bacaju flaše i kamenje. Ako muškarac postane medicinska sestra ili kuhar, zašto ne bi i žena kao vozač kamiona? Očekujem podršku ljudi u svojoj zemlji. Nije sramota raditi i znojiti se od rada. Mislim da se svakom profesijom treba baviti, a ne biti parazit - priča Sultan Ozdemir.