open-navfaktor-logo
search
Evropski parlament
Zovko zamjerila evropskom komesaru: Spominjete samo međunarodne presude, a ne presude Ustavnog suda BiH
Europarlamentarka iz Republike Hrvatske Željana Zovko ponovo je iskoristila priliku da pred Evropskim parlamentom, ovaj put pred Odborom za vanjske poslove, govori o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.
06.10.2020. u 16:43
get url
text
Željana Zovko

Zovko je zamjerila evropskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Oliveru Varhelyiju zbog toga što je, kako je kazala, samo naveo potrebu provedbe presuda međunarodnih sudova.

- Previdjeli ste odluku Ustavnog suda BiH. Ona je jednako važna kako bi se dobio kredibilan Izborni zakon i kredibilni izbori u toj zemlji – izjavila je Zovko.

Ova hrvatska europarlamentarka je, podsjetit ćemo, bivša ambasadorica BiH, a u Evropski parlament je izabrana sa liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Njeni javni istupi u Briselu se svode gotovo isključivo na zagovaranje potrebe usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH na način na koji to odgovara HDZ-u BiH.

Presuda na kojoj Zovko i HDZ insistiraju je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", dok presude Evropskog suda za ljudska prava, koje govore o uskraćivanju ljudskih prava, zanemaruju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.