open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u ZHK-u
Zovko: Smanjuje se broj novozaraženih, ali i dalje treba biti oprezan
Epidemiološka situacija na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) popravlja se, no i dalje treba biti oprezan - izjavio je glasnogovornik Štab civilne zaštite ZHK Stipan Zovko.
24.04.2021. u 18:03
get url
text

- Broj aktivnih slučajeva COVID-19 smanjuje se već dvije sedmice i može se reći kako je situacija znatno povoljnija, ali zahtijeva i dalje oprez i odgovornost svih nas.

Broj aktivno oboljelih s 1.550 spustio se na 852 i ima dalju tendenciju pada - kazao je Zovko.

Stipan Zovko

Naveo je da Zavod za javno zdravstvo ZHK i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite svakodnevno prate situaciju i obavještavaju Štab civilne zaštite te predlažu mjere koje su primjerene situaciji.

Za razliku od ostatka Federacije BiH, gdje je na snazi mjera ograničavanja kretanja od 21 sat do pet sati ujutro, u ZHK-u kretanje je zabranjeno u vremenu od 23 sata do pet sati ujutro.

- Trenutno nema naznaka skorom ukidanju mjere ograničenja kretanja koja je na snazi od 23 sata do pet sati. Ta mjera pokazala se učinkovitom jer smanjuje broj kontakata koji svakodnevno ostvarujemo, ali i olakšala posao Uprave za inspekcijske poslove koja je zbog dodatnih zadaća pod povećanim pritiskom – naglasio je Zovko.

Zahvalio je građanima koji se, kako je rekao, pridržavaju mjera i omogućavaju da epidemiološka situacija ide na bolje.

- Nije zabilježen velik broj kršenja propisanih mjera, građani se uglavnom pridržavaju mjera i pokazuju odgovornost i svjesnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Iako bilježimo poboljšanje situacije i dalje je stanje ozbiljno i ovim putem pozivamo na dalje poštivanje propisanih mjera - poručio je Zovko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.