open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Zoran Galić za Faktor: Mi liječimo posljedice, uzroci krize su daleko od BiH
Nemile scene sa  GP  Maljevac nikog nisu ostavile ravnodušnim, a u javnosti su se pojavila pitanja zbog čega uopće naša Granična policija sprečava prelazak migranata u Hrvatsku, dok se s druge strane čini da nemamo taj reciprocitet u odnosu na ulazak migranata iz Srbije, koji gotovo neometano svakodnevno pristižu u BiH s istočne strane
25.10.2018. u 17:43
get url
text

Na granici BiH i Hrvatske kod Velike Kladuše već tri dana traje drama, za koju, čini se, zasad niko nema rješenje. Grupa od oko stotinu migranata, među kojima su i žene i djeca, dvije noći provela je pod vedrim nebom, a u nekoliko navrata došlo je do nasilnog pokušaja prelaska granice i naguravanja sa pripadnicima Granične policije.

U tim sukobima povrijeđena su trojica migranata i trojica pripadnika Granične policije BiH.

Nemile scene sa Međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac nikog nisu ostavile ravnodušnim, a u javnosti su se pojavila pitanja zbog čega uopće naša granična policija sprečava prelazak migranata u Hrvatsku, dok se s druge strane čini da nemamo taj reciprocitet u odnosu na ulazak migranata iz Srbije, koji gotovo neometano svakodnevno pristižu u BiH s istočne strane.

Tim povodom razgovarali smo sa prvim čovjekom Granične policije BiH, direktorom Zoranom Galićem.

- Granična policija je nadležna da vrši zaštitu granice BiH na svim njenim dijelovima, dakle i na istoku i na zapadu, bez obzira odakle postoji ugroženost granice. Da bi ilegalni migranti ušli u Republiku Hrvatsku, oni moraju izaći iz BiH. U oba slučaja radilo bi se o nelegalnim prelascima državne granice -  pojašnjava trenutnu situaciju na Maljevcu Galić. 

Ističe da trenutne okolnosti oko blokade GP Maljevac, iako je Granična policija angažirala sve svoje resurse, zahtijeva i angažovanje loklane policije, prvenstveno na očuvanju javnog reda i mira, za što graničari nisu niti nadležni niti osposobljeni. Također, naglašava da Granična policija nije zadužena za smještaj i prihvat ilegalnih migranata, te vođenje brige oko njihove ishrane niti zdravstvene zaštite.

Također, ističe poznati problem sa nedostatkom policajaca, kojih, kako nam je kazao, nedostaje oko 500. 

- Moram da napomenem da je taj nedostajući broj projektovan sa sistematizacijom kada nije bilo migrantske krize, i kada Republika Hrvatska nije bila u EU, tako da je i taj nedostatak policajaca više nego diskutabilan. Nama u nadzoru granice, već duže vrijeme, ispomoć pružaju policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i službenici MUP-a Republike Srpske. Njihovi službenici, skupa sa raspoloživim našim službenicima, koje smo preraspoređivali iz drugih postrojbi, vrše ispomoć u nadzoru istočnog dijela granice. Međutim, obzirom da se radi o globalnom problemu, očito je da navedena ispomoć još uvijek ne daje očekivane rezultate, tako da imamo konstantni, ali kontrolirani, priliv migranata - kaže Galić.

Taj kontrolirani priliv, prema riječima našeg sagovornika,  na dnevnoj bazi iznosi 200 - 300 migranata.

Regionalni problem

- Poređenja radi, u razdoblju kada je migrantska kriza zahvatila Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku, znalo se događati da dnevni priliv migranata iz Makedonije u Srbiju bude i po 15.000 ilegalnih migranata. Još jednom da apostrofiram, nadležnost GPBiH je da vrši zaštitu granice BiH na svim njenim dijelovima, dakle i na istoku i na zapadu, bez obzira odakle postoji ugroženost granice. Moje lično mišljenje je da bi u ovoj oblasti trebali mijenjati zakone koji se tiču kretanja i boravka stranaca i propise koji se tiču azila. S druge strane, BiH je na putu stalnog usklađivanja svojih propisa s propisima Evropske unije, tako da dolazimo u situaciju da poštujemo evropske standarde u ovoj oblasti - dodaje naš sagovornik.

Galić podsjeća da Granična policija naše zemlje u ovom slučaju nije usamljena, te da je to regionalni problem.

- I kolege iz Republike Srbije se nalaze u sličnoj situaciji, kao i mi. Poređenja radi, prema našim informacijama, srbijanska policija je u toku jučerašnjeg dana imala problem sa oko 500 ilegalnih migranata koji su pokušali preći granicu sa Republikom Hrvatskom na GP Batrovci-Bajakovo. Očito je da ilegalni migranti, približavanjem hladnih dana, nastoje što prije riješiti svoj izbjeglički status na način da se domognu neke od zemalja Evropske unije i stoga su sve nervozniji - kaže Galić.

Sastanak u Budvi

Direktor Granične policije ističe da je danas, zajedno sa Vladimirom Popovićem, načelnikom Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu i Draganom Krvavcem, predsjednikom Sindikata GPBiH učestvovao na koordinacionom sastanku šefova graničnih policija u regionu, koji se održao u Budvi. Na tom sastanku je analizirano trenutno stanje i mjere koje se poduzimaju u vezi s ilegalnim migracijama u regionu Zapadnog Balkana, kao i modaliteti saradnje na sprečavanju ilegalnih migracija.

Delegacija GPBiH na sastanku u Budvi

Bila je to, kaže Galić, još jedna u nizu prilika da se u neposrednom razgovoru pokušaju iznaći adekvatna rješenja.

- Treba imati u vidu da se trenutno liječi posljedica ilegalnih migracija, a uzrok ilegalnih migracija nastaje daleko od Bosne i Hercegovine. Kako se radi o regionalnom i o globalnom problemu, njegovo rješavanje mora biti regionalno, globalno i koordinirano. Granična policija BiH, u okviru postojećih kapaciteta, čini sve da se ovaj problem svede na što je moguće manju mjeru, a tako će biti i u budućnosti - zaključuje Galić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.