Ponedjeljak, 05.12.2022.
Blagojević otvorio izložbu
FOTO: J. Bojić

Zoran Blagojević: Volio bih da mladi vide kako smo 1992. u farmerkama branili zemlju

Zvanično obilježavanje 30. godišnjice Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida i Vlade Tuzlanskog kantona, počelo je danas otvaranjem izložbe u Muzeju istočne Bosne u Tuzli.

Na oko 300 fotografije predstavljen je ratnih put Drugog korpusa, koji je tokom agresije na našu zemlju branio najveću slobodnu teritoriju.

- Prilikom izrade izložbe trudio sam se da mlađe generacije uvedem u dešavanja početkom devedesetih. Uvodni dio izložbe posvećen je pripremama i početku agresije na BiH te organizovanju odbrane i formiranju jedinica Drugog korpusa - kaže autor izložbe Nermin Ibrić, historičar i kustos Muzeja istočne Bosne.

Izložba je dokumentarnog karaktera, a pored fotografija sadrži ratne dokumente i isječke iz štampe.

- Od 1992. do 1995. godine hronološki su poredani svi važniji događaji. Muzej je u svojoj arhivi dio građe, a ostatak smo prikupili zahvaljujući boračkim organizacijama i građanima - dodaje Ibrić.

Učenici Hemijske škole iz Tuzle danas su organizirano posjetili izložbu, a svi zainteresirani postavku u Muzeju istočne Bosne mogu pogledati u narednih mjesec dana.

- Ovo je samo početak obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije RBiH. Volio bih da mladi vide kako smo 1992. u farmerkama branili zemlju, kada nismo imali čak ni uniforme - rekao je ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević proglašavajući izložbu otvorenom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh