Svima nam je dobro poznato da izloženost zagađenom zraku može narušiti zdravlje. Međutim, koliko god se trudili, ne možemo ga izbjeći.

Znači li to da se jednostavno trebamo pomiriti s tim?

Britanski naučnici donose rezultate studije prema kojoj vitamin C štiti od štetnog utjecaja zagađenog zraka.

Naime, naučnici sa Imperial College London proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 200 osoba koje pate od hroničnih bolesti pluća, kao što su astma ili hronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). U obzir su uzeli i nivo onečišćenja zraka kojem su sudionici bili izloženi.

Ustanovili su da su kod osoba, koje redovno unose vitamin C, simptomi bolesti znatno manje izraženi, čak i za vrijeme izloženosti visokom nivou onečišćenosti zraka.

Naučnici ističu kako prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Antioksidansi, kojima pripada i vitamin C, smanjuju nivo slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje te mogu uzrokovati nastanak raka.

Namirnice koje su bogate vitaminom C su: acerola, odnosno američka višnja, šipak, brokula, crna ribizla, peršun, zelena salata, limun, narandža, ljuta paprika, ananas, kivi, kelj i kupus.

Svako voće i povrće u sebi sadrži vitamin C, a jedina razlika je u količini. Stručnjaci preporučuju dnevni unos od 60 mg, ali također važno je znati da potreba za vitaminom C ovisi o dobi, spolu i životnim navikama osobe, a kako ne biste lutali, najbolje je posavjetovati se sa ljekarom.

Doktori ističu da polutanti koji su danima prisutni u zraku u nekim bh. gradovima, najviše neželjenih efekata ostavljaju na respiratornom sistemu čovjeka, jer prodiru u kranje stadije bronhija (bronhiola, alveola), što uzrokuje upale.

Zolotić: Najjači antioksidant je vitamin E kojeg najviše ima u mastima, odnosno u sjemenkama i biljnim uljima

Prema riječima Tarika Zolotića, nutricioniste, imunološki sistem čovjeka djeluje tako da luči odbrambene imunološke ćelije koje svojim različitim inflamatornim komponentama djeluju tako da uništavaju strana tijela u plućima, čime se oštećuja muskulatura ćelija.

Riječ je, dodaje Zolotić, o bronhijama, koje su vrlo glatke i koje imaju jako osjetljivu muskulaturu, nakon čega nastaje suženje sudova, što uzrokuje emfizem ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Kako u ovakvim slučajevima hrana može pomoći i ublažiti posljedice koje zagađen zrak ostavlja na zdravlje čovjeka?

- Polutanti iz zraka imaju sličan efekat na organizam čovjeka kao i oksidanti/slobodni radikali kod pušača i onih koji konzumiraju nargilu. To neželjeno djelovanje može se ublažiti snažnim antioksidativnim komponentama iz hrane. Kada su u pitanju vitamini i minerali, najjači antioksidant definitivno je vitamin E kojeg najviše ima u mastima, odnosno u sjemenkama i biljnim uljima, prije svega maslinovom, koje ima jako antiinflamatorno djelovanje. Potom je tu i vitamin C koji je izrazito jak antioksidans, a njegovi najbolji izvori su: citrusno voće, a od povrća – paprika, koja obiluje vitaminom C. Jaki antioksidansi su i beta-karoteni, pigmenti koji daju narandžastu boju voću i povrću, a izdvojio bih: mrkvu, breskvu, kajsije, ali i likopeni kojeg ima u paradajzu - navodi Zolotić.

Ono što bi moglo imati izrazito dobro djelovanje na organizam su i timol i karvakrol, ulja kojama, kaže nutricionista, obiluje začin origano.

- Preporučio bih u ovim danima piti čaj od timijana, ali i inhaliranje eteričnim uljima, poput eukaliptusa. Kapsaicin iz paprike i ljutih papričica poboljšat će cirkulaciju krvi u organizmu, a on na neki način djeluje i kao vazodilatator (proces širenja krvnih sudova). Ima i spazmolitičko djelovanje, što može pomoći osobama koje imaju opstrukcije pluća i otežano disanje. Naravno, u organizam treba unositi što više čiste izvorske vode koja će pomoći u čišćenju organizma od opasnih čestica i pospješiti njihovo brzo izbacivanje. Važno je raditi i na jačanju crijevne mikroflore, čiji je učinak jako bitan, naročito u slučajevima upalnih odgovora koje aktivira histamin (važna biohemijska supstanca u organizmu), koji može uzrokovati spazam pluća. Zbog toga u prehranu treba uvsrtiti probiotike, što nije teško učiniti, jer je sezona ukiseljenih salata koje obiluju ovim živim mikroorganizmima. Probioticima su bogati i kiselo mlijeko, a možete koristiti i dodatke prehrani u vidu probiotika ili prebiotika vlakana - preporučio je Zolotić.