open-navfaktor-logo
search
Budžet Kantona
Zolj: U Skupštini KS bi mogla biti tragikomedija, pojedini su se ponašali kao na koridi
Premijer KS osvrnuo se na prvu sjednicu Skupštine KS u novom sazivu, rekavši da se privremeni predsjedavajući Elmedin Konaković ponašao "bahato, poput diktatora"
22.11.2018. u 14:47
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izjavio je danas da je aktuelna Vlada KS uvijek bila od riječi i ispunjavala ono što je najavila, te da je s obzirom na to ponovo ramatrala Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za narednu godinu, te ga usvojila. 

- Najavili smo ponovno razmatranje Nacrta budžeta i opet smo ga jednoglasno usvojili. Visina je ostala ista 928.370.000 KM. Bila je samo sitna jedna ispravka unutar Ministarstva za boračka pitanja gdje je jedan dio novca skinut je sa jedne stavke, a stavljen je na drugu. Ono što se ovih dana govori u medijima - potcjenjuju nam inteligenciju, ne vidim gdje se u ovom Nacrtu može vidjeti gdje je samo 80 miliona kada je oko 150 miliona za kapitalne projekte. Mi smo ih znači povećali, a još toliko će biti iz inozemnog zaduženja, dakle kredita EBRD-a.  Sve ono što se hvale političari da će uraditi kada dođu poslije nas, to je sve u ovom budžetu. Mi dajemo osnov da se svi najavljivani projekti realiziraju, na njihovoj je efikasnosti hoće li oni to realizirati ili ne, a možda su se i prepali jer je ovo najveći budžet do sada. Imam osjećaj da se neko plaši ovog budžeta, da ga neće moći realizirati - rekao je Zolj.

Komentarišući potpisivanje ugovora sa sindikatima i povećanje osnovica budžetskim korisnicima kazao je da nije tačno ono što se se piše u medijima.

- Povećan je iznos za plaće budžetskih korisnika, ali neki spinuju i žele pogrešno protumačiti. Isplata plata za Univerzitet, od iduće godine će ići preko trezora i to je to. Očigledno pogrešno čitaju budžet jer je u njemu predviđen novac za povećanje osnovica. Ono što mogu garantovati je da će se sa novom vlašću dobiti novi teatar, bit će svega. Mogla bi biti tragikomedija na repertoaru u Skupštini KS i Vladi KS. Kada sam vidio smijeh uz intoniranje himne, kada sam vidio pravljenje selfija, poželio sam da što prije izađem odatle jer se takvi ljudi viđaju na koridi u Čevljanovićina - rekao je Zolj novinarima nakon sjednice Vlade KS. 

Spomenuo je i predsjedavanje prošlom sjednicom Skupštine, te je kazao da se Elmedin Konaković ponašao "bahato, poput diktatora". 

- Prekidao je zastupnike dok su govorili, prijetio... Ako se ispoštuje poslovnik, odnosno sastane kolegij i zakaže nova Skupština, mi ćemo Nacrt budžeta prezentirati bez ikakvih problema na sljedećoj sjednici Skupštine. Ako bude onakav govor i onakav odnos prema zastupnicima i ako se ne ispoštuje pravilnik, bit će svašta - kazao je Zolj i naglasio da građane Kantona Sarajevo sa ovim budžetom ukoliko ga Skupština usvoji, očekuje poboljšanje u svemu, od medicine, obrazovanja i tako dalje. Dodao je i da će Nacrt budžeta od petka biti na stranici Skupštine te da će ga svi moći pročitati, jer nema razloga da ne budu transparentni.

Jasmin Halebić, ministar finansija KS, kazao je da će novoj vladi biti ostavljeno značajno manje finansijsko opterećenje od onog koje je preuzeto. 

- Dug je bio gotovo 300 miliona, a sada je nešto više od 200 miliona. Dakle teret duga je smanjen i ubjedljivo je najmanji. Budžet se ne može tumačiti ad hoc, kao što se to dosad radilo i pisalo u medijima. Najavljuje se i kataklizma ako se budžet ne usvoji do kraja godine. Ja odgovorno trvdim da se to neće desiti. Stanje će biti minimalno jednako onome u 2018. godini - rekao je Halebić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.