open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo KS
Zolj i Ademaj: Brže rješavati zloupotrebe bolovanja
Svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1.500 do 2.000 bolovanja, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS po tom osnovu firmama refundira na godišnjem nivou od 6,5 do sedam miliona KM
07.11.2018. u 17:55
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica zdravstva Zilha Ademaj održali su danas sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova KS. Ovi sastanci su ustaljena praksa, a cilj je ubrzavanje reformskih procesa u zdravstvu ali i rješavanje akutnih problema u ovoj oblasti.

Na današnjem sastanku je iznijet podatak da se svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1.500 do 2.000 bolovanja, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS po tom osnovu firmama refundira na godišnjem nivou od 6,5 do sedam miliona KM. Prema tvrdnjama iz ZZO KS, kod 10 do 15 posto slučajeva radi se o zloupotrebi ovog prava, odnosno otvaranju bolovanja bez utvrđenih povoda.

Inspekcije su redovne a poseban problem su poslodavci koji ne zbrinjavanju svoje uposlene nakon što oni po procjenama drugostepene komisije dobiju invalidnost, te u takvim slučajevima oni nastavljaju sa bolovanjima što posebno opterećuje zdravstveni sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.