open-navfaktor-logo
search
Afera "Kisik"
Zolak odgovorio Viškoviću: Umjesto medicinske vode za injekcije i infuzije, koristite česmovaču, efekat je isti
Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, komentirao je današnju izjavu premijera RS-a Radovana Viškovića o korištenju industrijskog kisika u zdravstvu RS-a.
03.11.2021. u 13:28
get url
text

- S obzirom na to da predstavnici vlasti Republike Srpske, konkretno predsjednik Vlade, nastavljaju sa obmanjivanjem javnosti i branjenjem neodbranjivog po pitanju "liječenja" industrijskim kisikom pacijenata u RS-u, krijući se iza "analize" koja je pokazala procentualni sadržaj kisika od 99 zarez nešto u njihovom uzorku, ovu priliku ću iskoristiti da im dam jedan prijedlog, koji će biti potpuno u skladu sa njihovim principima "liječenja" pacijenata - kazao je Zolak.

Prijedlog je sljedeći - prekinite sa nabavkom medicinske vode za injekcije i infuzije u bolnicama, i počnite koristiti vodu iz česme, naveo je.

- Efekti po pacijente će, po vama, biti isti kao i sa kisikom, s tim da ćete u ovom slučaju dobiti još bolji rezultat "analize" jer je svima jasno da će procenat vode u česmovači biti okruglih 100 posto. I za kraj, jedna bitna napomena - nakon što počnete sa predloženim, na nekoj od sjednica Skupštine ne zaboravite da ponovite zaključak sličan onom kojim odobravate industrijski kisik za "liječenje", samo ovaj put stavite vodu, čisto da svi znamo da je sve "legalno" - zaključio je direktor Agencije.

Višković je u intervjuu Srni, između ostalog, kazao da je stanje sa nabavkom kisika uredno i tako će biti i ubuduće.

- Naši pacijenti kojima kisik znači život neće imati problema. Kisik ćemo redovno nabavljati jer su nama životi naših građana prioritet - istakao je Višković.

On je naglasio da su neodgovorni pojedinci koji se u sve razumiju svojim izjavama i izmišljenim aferama doveli do toga da su mnogi ljudi zabrinuti za sebe i svoje najbliže zbog raznih konstrukcija u vezi s kisikom.

- Građani RS-a moraju znati da se kisik u zdravstvenom sektoru RS-a koristi od njenog postojanja. Isti kisik je korišten i prije 20 godina, korišten je i u bivšoj Jugoslaviji, kao i u cijelom svijetu. Kada je nametnuta ta tzv. afera "Kisik", Vlada je odmah zadužila nadležne da urade analize kisika čije rezultate smo prezentovali građanima - kazao je.

Dodao je da je u međuvremenu naredio Inspektoratu da izvrši testiranje kisika koji sada uzimaju od dobavljača koji ima odobrenje Agencije za lijekove BiH.

- Rezultati su pokazali da je naš kisik koji smo donedavno koristili u zdravstvu RS-a za nijansu bolji nego ovaj što sada dobijamo od kompanije koja ima odobrenje Agencije i isporučuje nam tzv. medicinski kisik, a mi smo koristili kao neki drugi. Kvalitet kisika koji koriste naše zdravstvene ustanove odgovara medicinskom kisiku, a to je svaki onaj koji ima čistoću više od 99,5, a mi, u našim zdravstvenim ustanova, koristimo kisik čistoće od 99,97 ili 99,98 posto. To je znatno iznad granice koja je predviđena za taj, kako kažu, medicinski kisik - precizirao je Višković.

Višković je pozvao predstavnike Agencije za lijekove BiH da izađu i odgovore građanima RS-a koji se kisik koristio u aprilu, maju i cijele prošle godine u BiH, regionu, a koji se koristi danas i objasne u čemu je razlika - u igri riječi ili kvalitetu kisika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.