open-navfaktor-logo
search
Napadi na Agenciju
Zolak odgovorio Viškoviću i Šeraniću: Afera se tek počinje razvijati
Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, odgovorio je danas na, kako je naveo, napade Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, na Agenciju. 
01.10.2021. u 11:59
get url
text

- Odgovorit ću vam jednostavnim jezikom, da me i vi, a i javnost bolje razumijete, jer sam u posljednjih par dana spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji vas savjetuju i vode zdravstvo u RS-u, dok su moji ljudi, to jest zaposlenici Agencije organizovali nabavku lijeka - kisika u UKC RS-a, prenoseći mi svoje utiske usput. Vaše prozivanje Agencije se svodi na dvije stvari, koliko sam mogao shvatiti, i na jednu tvrdnju koju najviše potencira ministar zdravlja, a to je da se kisik, za koji ste tražili i dobili potvrdu o čistoći, može koristiti u medicinske svrhe - naveo je Zolak.

VEZANI TEKST - Vlada RS-a od Agencije za lijekove BiH nije tražila analizu kisika, ona koja je urađena nije validna

Dodao je da su prve dvije stvari laboratorij Agencije i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

- Za Kontrolni laboratorij ću biti kratak, on itekako postoji. Šta radi ukratko je objasnio predsjednik sindikata Agencije u svom osvrtu na vaše ispade u javnosti, koristeći se prilikom i da vas pozove u službenu posjetu - istakao je. 

Dodao je da je druga stvar Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, "sa kojim mašete posljednjih dana pred kamerama, sa izrazom lica kao da taj pravilnik nešto znači u ovoj aferi koja se tek počinje razvijati".

- Premijeru, prva bitna činjenica, u vezi s Pravilnikom jeste da ga je donijelo 2018. godine Stručno vijeće agencije, i da su za njega glasali predstavnici Ministarstva zdravlja RS-a, a koje je na to mjesto delegirao ko drugi do ministar zdravlja. Druga, i najbitnija činjenica je ta da Tehnogas ima dodira, ili veze, sa tim Pravilnikom, koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo, kompanijom Adidas.

Naveo je i to da je prije neki dan zamolio njihovog predstavnika, u osvrtu na slične tvrdnje, da predoči javnosti "bilo kakav zahtjev Tehnogasa upućen Agenciji, za dobijanje bilo kakve dozvole iz nadležnosti Agencije".

VEZANI TEKST - Višković: Kisik je ispravan, čistoće 99,9 posto, afera ne postoji

- Nije bilo odgovora, i neće ga biti jer zahtjeva nije bilo. Ovo tvrdim odgovorno, i naravno, referišući se na vrijeme u kojem sam ja direktor Agencije. Za vrijeme prije mene, pitajte Natašu Grubiša, bivšu direktoricu Agencije, sadašnju pomoćnicu direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a. Pravilnik nije sporan, i nije bio do sada.
Iskoristit ću ovu priliku da skrenem pažnju javnosti da je stupanjem na snagu tog Pravilnika, entitetima, konkretno Republici Srpskoj data nadležnost da u roku od 90 dana od dana objavljivanja Ministarstvo zdravlja RS-a propiše kriterije koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju. Pitanje za vas i ministra zdravlja - šta ste uradili po ovom pitanju? Odgovor je - ništa - naglasio je Zolak.

Također je istakao da ne postoji pravilnik Agencije, a 24 su na snazi, koji je "prepreka" za snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj tehničkim gasom preko neovlaštenih firmi.

- To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnom regulativom. I za kraj, tvrdnje ministra Šeranića da se kisik kojim snabdijevate zdravstvene ustanove može koristiti u medicinske svrhe? Odgovor moj lični vama je - može ministre, i koristio se u ratu, naprimjer. Sada, kada sam ja odgovorio vama, molim vas da odgovorite i vi meni - s kim je to Republika Srpska u ratu sada? - zaključio je Zolak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.