open-navfaktor-logo
search
Izvozni hit
Zobene pahuljice su "nova Nokia" za Finsku?
Država traži novi proizvod koji će je izdići iz mase drugih kao što je nekada Nokia bila u moru drugih brendova 
07.11.2019. u 14:11
get url
text

Finska Nokia je dugo vremena držala poziciju vodećeg brenda mobitela širom svijeta, a još ima onih koje besprijekorno služe njihove Nokie stare više od 10 godina. No, nakon što je Nokiu 2013. godine kupio Microsoft, vodeća pozicija je izgubljena. Sada Finska traži novi proizvod koji će je izdići iz mase drugih kao što je nekada Nokia bila u moru drugih brendova. 

Finski poljoprivrednik i član organizacije Copa Cogeca, Max Schulman, misli kako bi to mogle biti finske zobene pahuljice. Naime, ova žitarica ima odlične uvjete na krajnjem sjeveru zemlje. Sezona rasta je vrlo kratka, ali intenzivna. Dvije trećine godišnje dnevne svjetlosti se uglavnom odnosi na, zapravo kratko ljetno razdoblje, navodi bauernzeitung.at. Zob se ondje sije u maju, a žanje u augustu i septembru. Ljeti sunce u južnoj Finskoj sija do 19 sati, a zbog arktičke zime manja je potreba za pesticidima i herbicidima. 

- Ovakvi uvjeti Finsku čine "zobenom supersilom" - kaže naučnik dr. Veli Hietaniemi. 

Max Schulman u južnoj Finskoj posjeduje farmu Stor-Tötar Gård, koja se proteže na 300 hektara poljoprivrednog zemljišta i šuma, a godišnje proizvede 500 tona poljoprivrednih proizvoda. Glavna kultura mu je zob koja inače ne sadrži gluten i kao takva je sve popularnija. A osim brašna, prerađuje se u zobene pahuljice te mnoge druge proizvode od ove hranjive žitarice. 

Prošle, 2018. godine prosječni je Finac pojeo više od sedam kilograma zobi. Finski farmeri već sada proizvode 14 posto od ukupne količine evropske kvalitetne zobi. 

I Schulman i Hietaniemi u uzgoju zobi vide puno potencijala za budućnost, posebno zbog toga što zob ne sadrži gluten. Uvjereni su da će, poput Nokia telefona, i proizvodi od zobi, svih vrsta, postati sljedeći finski izvozni hit. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.