open-navfaktor-logo
search
Životinje
Znatiželjne bodlje: Tri stvari koje trebate znati prije nego što udomite ježa
Mala zdepasta tijela pokrivena crno-smeđim bodljama i kratkim dlakama na trbuhu, glava s izraženim očima i crnom njuškom, male okrugle uške i kratke noge – to su ježevi koje ovih dana možemo zapaziti na brojnim livadama i travnjacima, pa čak i u vlastitu dvorištu.
23.05.2020. u 14:09
get url
text

Međutim, kako brinuti za njega ako postane stanar vašeg dvorišta?

Odlučite li udomiti ježa kojeg ste našli u svom dvorištu ili tokom šetnje, potrebno je na umu imati nekoliko stavki na koje upozorava veterinarska struka, kao i Međunarodna organizacija ježeva.

1. Pokazuju čitavu lepezu emocija

Iako naizgled pomalo grubi zbog bodlja kojima im je prekriveno tijelo, ježevi su zapravo vrlo osjetljive životinje. Vole se maziti, a najviše češkanje po trbuščiću, ali samo onda kada to njima odgovara. Svojoj će okolini jasno dati do znanja kada ih je bolje ne dirati, a kada su raspoloženi za interakciju.

Naprimjer, kada se nalaze u svojoj prirodnoj poziciji, to znači da su smireni, kada se podignu na stražnje noge iskazuju svoju nesigurnost, a kada se zamotaju u klupko, daju nam do znanja da su prestrašeni

Kada se osjećaju posebno borbeno, neće se libiti toga da ukradu vezice iz cipela i druge sitne predmete. Ipak, najsretniji su kada otkriju neki novi miris u svojoj okolini jer je upravo to ono što ima najviše privlači pažnju u njihovim svakodnevnim pustolovinama.

2. Aktivni su noću

Ježevi se uglavnom bude zajedno sa zalaskom sunca. Usvojite li ježa, morat ćete se prilagoditi njegovu ritmu. Naprimjer, navečer ćete mu morati pripremiti svježu hranu i osigurati dovoljno prostora na kojem se može kretati. Veterinari upozoravaju na to da se njihov ritam mora poštovati i nipošto ih se ne forsirati da budu aktivni tokom dana.

Osim toga, njihove su oči vrlo osjetljive pa je važno da im tokom noćnih sati osigurate samo lagano svjetlo u kutku sobe. S buđenjem zore, jež će se povući u neki tamni kutak i tamo ostali većinu dana.

3. Jedu povrće, voće, meso i kukce

Kao što smo već spomenuli, nužno je prije večeri ostaviti im svježi obrok, a on se uglavnom treba sastojati od svježih i neprocesuiranih namirnica. Naprimjer, na jedan tanjir narežite mu jabuku ili zeleno korijenje, a svakako treba pridodati i za njih posebno namijenjene kukce i crviće koji se mogu kupiti osušeni u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Povremeno im možete dati i male komadiće piletine ili nekog drugog bijelog mesa.

Odlučite li da jedan mali jež postane dio vašeg domaćinstva, imajte na umu da se briga za njega značajno razlikuje od, naprimjer, brige za mačku ili psa, a za sva dodatna pitanja obratite se svom najbližem veterinaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.