navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bez glutena

Znate li za šta je dobar amaranth i kako se priprema

Amaranth je žitarica koja je danas dostupna u svakoj trgovini zdrave hrane pa i u klasičnim prodavnicama.

Objavljeno: 08.03.2020. u 12:35
get url
text

Biljka je karakterističnog oblika i lijepih, rozih cvjetova, a plod podsjeća na proso ili rižu.

Zrno amarantha može se koristiti kao brašno, ulje, za kaše, brojna slana i slatka jela, a pripremljeno zrno može se jesti i samo. U Meksiku od njega rade slatkiš pod nazivom alegria, što u prijevodu znači sreća. Jedu ga za vrijeme festivala.

Osim što je karakterističnog izgleda, amaranth je i karakterističnih nutritivnih svojstava. Ne sadrži gluten, obiluje proteinima i kalcijem.

Sto grama kuhanog amarantha ima 110 kalorija, dok bijela riža ima 130, a sadrži manje mineralnih tvari i proteina.

U 100 grama ove žitarice nalazi se pola potrebnog dnevnog unosa mangana, 2,2 miligrama željeza, 47,2 miligrama kalcija, 2,2 miligrama željeza, zatim sadrži bakar, selen, protein i 18,5 miligrama ugljikohidrata.

Dakle, unosom te količine unijeli ste otprilike 8 posto potrebnog dnevnog unosa vlakana, 12 posto željeza, 5 posto kalcija, 8 posto proteina i 14 posto ugljikohidrata.

Ova žitarica je odličan izbor za sve koji ne podnose gluten. Ne sadrži problematične proteine koje nalazimo u pšenici, raži i ječmu. Brašno amarantha možemo koristiti za zgušnjavanje supa i soseva, u kombinaciji s drugim gluten free brašnima, koristimo ga za pečenje kruha ili palačinke.

Zahvaljujući uljima i fitosterolima u njemu, amaranth pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Amaranth je dovoljno kuhati u proključaloj vodi 20 minuta ili ga propržiti na tavi, kao kokice. Treća opcija je kombinacija prženja na ulju te kuhanja 20-ak minuta. Pri kuhanju omjer zrna i vode treba biti 1:3.

Zbog biljne kiseline koju sadrži, amaranth prije kuhanja treba namočiti u vodi te zatim oprati