open-navfaktor-logo
search
Ljubavna legenda
Znate li koji veliki svjetski pjesnik je autor čuvene sevdalinke "Kraj tanana šadrvana"
Nazvana po plemenu Azra - "Der Asra" je jedna od najljepših ljubavnih legendi na Orijentu.
07.08.2020. u 10:39
get url
text

A ta legenda kaže da mladići iz plemena, ukoliko nemaju dozvolu ili nisu u mogućnosti da ostvare svoju ljubav prema voljenoj ženi, odlaze u pustinju ili u rat kako bi što prije umrli zaljubljeni. Oni ne žive živote bez ljubavi.

Upravo ta legenda je inspirisala jednog od najvećih svjetskih pjesnika, Nijemca Heinricha Heinea. Nastala je 1845. godine, za vrijeme Heineovog boravka u Parizu, a kao posljedica njegove opčinjenosti Orijentom koji je u pjesmama, kao mjesto i sretnih i nesretnih osjećanja, imao važnu ulogu.

Godine 1923., Aleksa Šantić objavljuje zbirku prijevoda "Iz Heineove riznice" i prvi put se pjesma pojavljuje na našim prostorima pod nazivom "Kraj tanana šadrvana". Sve ostalo je legenda, baš kao što je iz jedne i nastala. Heine vjerovatno nije ni slutio da će njegova pjesma ostati upamćena kao jedna od najljepših sevdalinki.

Pored Šantića, prevodili su je i Vladimir Nazor i Safvet-beg Bašagić, a brojni muzičari i dan-danas koriste njihove prevode. Zvonku Bogdanu, Hanki Paldum, Amiri Medunjanin i brojnim muzičkim imenima sada se pridružuje i Dženan Lončarević. I to, ni manje ni više, nego u izvedbi koja najavljuje telenovelu "Hotel Balkan". Privode se kraju pripreme za snimanje spota, čija premijera se očekuje uskoro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.