Ova vrlo zdrava namirnica u svom sastavu ima više od 80 posto ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.
Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi.
Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.
Puno je vrsta meda, a ovo su najpoznatije i njihov utjecaj na zdravlje:
Vrste meda:
Bagrem
Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno djelovanje, a naročito blagotvoran učinak ima na jetru i probavni sistem.
Kadulja
Svijetložuti med, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sistem, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.
Kesten
Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, malo je gorkastog okusa. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.
Livada
Med od raznog livadnog cvijeća pomaže u borbi protiv infekcija i zarastanju rana, a bogat je antioksidansima, te djeluje blagotvorno na probavni sistem.
Lavanda
Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih disajnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.
Evo još nekih zanimljivosti o medu:
Jeste li znali:
- Pčele proizvode med više od 150 miliona godina.
- Za pola kilograma meda treba 556 pčela i dva miliona cvjetova.
- Med se nikada ne pokvari.
- Zbog visokog udjela fruktoze, med je 25 posto slađi od šećera.
- Da bi napravile med, pčele pohranjuju skupljeni nektar u saće, a zatim ga isparavaju mašući krila.
- Prije nego što su se razvile biologija i botanika, ljudi su mislili da se cvjetni nektar pretvara u med posebnom čarolijom.
- Med je osnovna hrana pčela. Razlog zbog kojeg su medonosne pčele toliko zauzete skupljanjem nektara s cvjetova je stvaranje dovoljnih zaliha hrane za svoju koloniju tokom zimskih mjeseci.
- Med ima sličan sastav antioksidansa zdravih za srce poput špinata.