open-navfaktor-logo
search
Blagotvorna namirnica
Znate li koji med smiruje kašalj i prehladu, a koji pospješuje zarastanje rana
Med je jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač nego i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje, do zarastanja rana.
27.01.2021. u 07:46
get url
text

Ova vrlo zdrava namirnica u svom sastavu ima više od 80 posto ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi.

Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Puno je vrsta meda, a ovo su najpoznatije i njihov utjecaj na zdravlje:

Vrste meda:

Bagrem

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno djelovanje, a naročito blagotvoran učinak ima na jetru i probavni sistem.

Kadulja

Svijetložuti med, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sistem, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kesten

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, malo je gorkastog okusa. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.

Livada

Med od raznog livadnog cvijeća pomaže u borbi protiv infekcija i zarastanju rana, a bogat je antioksidansima, te djeluje blagotvorno na probavni sistem.

Lavanda

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih disajnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Evo još nekih zanimljivosti o medu:

Jeste li znali:

- Pčele proizvode med više od 150 miliona godina.

- Za pola kilograma meda treba 556 pčela i dva miliona cvjetova.

- Med se nikada ne pokvari.

- Zbog visokog udjela fruktoze, med je 25 posto slađi od šećera.

- Da bi napravile med, pčele pohranjuju skupljeni nektar u saće, a zatim ga isparavaju mašući krila.

- Prije nego što su se razvile biologija i botanika, ljudi su mislili da se cvjetni nektar pretvara u med posebnom čarolijom.

- Med je osnovna hrana pčela. Razlog zbog kojeg su medonosne pčele toliko zauzete skupljanjem nektara s cvjetova je stvaranje dovoljnih zaliha hrane za svoju koloniju tokom zimskih mjeseci.

- Med ima sličan sastav antioksidansa zdravih za srce poput špinata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.