navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koliko je jesti

Znate li koja je riba najbolja, a koja najgora za zdravlje i je li baš uvijek divlja bolja od one iz uzgoja

Ako se želite zdravo hraniti onda bi se na vašem stolu svake sedmice, barem jedan dan, nađe riba.

Objavljeno: 12.07.2021. u 15:43
get url
text

Stručnjaci preporučuju da sedmično pojedemo približno 300 grama morskih plodova, ali rijetki se prdržavaju ovih preporuka.

Ali, koju ribu izabrati, odnosno onu koja ima najbolji učinak na zdravlje?!

Najbolji odabir - riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dobar učinak na srce, a pronalazimo ih u masnijoj ribi čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama.

Svega nekoliko porcija od 120 grama ove ribe sedmično, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 posto.

Također, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.

Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su pastrmka, inćuni, srdele, losos i haringa.

Najbolji odabir - bijela riba

Tzv. bijela riba sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Primjera radi, ribe s niskim udjelom masti kao što su bakalar, brancin, list ili oslić sadrže manje od 120 kalorija u porciji veličine 90 grama i pritom vam daju mnogo proteina.

Ukoliko niste naročit ljubitelj ribe, a želite prehranu obogatiti s više morskih plodova, list ili brancin mogu biti dobra polazna tačka. Njihovo meso blagog je okusa i mirisa i odlično im pristaju različite vrste ljetnih marinada.

Najbolji odabir – škampi i kozice

Premda tehnički pripadaju porodici rakova, škampi i kozice odličan su izbor želite li obogatiti jelovnik morskim plodovima. Udio žive u njihovom mesu vrlo je nizak, baš kao i kalorijski iznos, a istovremeno su vrlo bogati proteinima. Jedino na što bi trebalo obratiti pažnju jeste činjenica da sadrže više holesterola od ribljeg mesa, a manje omega-3 masnih kiselina.

Najgori odabir - riba čije je meso kontaminirano živom

Previše žive u organizmu može uzrokovati oštećenje mozga i živačanog sistema kod odraslih, a može utjecati i na normalan razvoj kod djece.

Prema preporuci stručnjaka, ovo su riblje vrste koje biste trebali izbjegavati zbog povećanog udjela žive u mesu: morski pas, sabljarka, skuša.

S tunom umjereno

Različite vrste tune sadrže različitu koncentraciju žive u mesu. Stručnjaci upozoravaju da plavorepa tuna i tunj patudo sadrže više žive od nekih drugih vrsta. Također, premda je dugoperajna tuna bogata omega-3 masnim kiselinama ne biste je trebali konzumirati više od jednom sedmično, a isto se preporučuje i za žutoperajnu tunu.

Divlja ili riba iz uzgoja

Razlika između ove dvije vrste jednostavna je baš kao što i zvuči – riba iz ulova živi u svom prirodnom okruženju, dok se ova druga vrsta uzgaja u posebnim uzgajalištima. Šta je bolje za vas nije uvijek jednostavno reći.

Meso i jedne i druge vrste nije zaštićeno od zagađenja živom. Riba iz divljine sadrži manje zasićenih masti od ribe iz uzgoja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama.