Stručnjaci preporučuju da sedmično pojedemo približno 300 grama morskih plodova, ali rijetki se prdržavaju ovih preporuka.
Ali, koju ribu izabrati, odnosno onu koja ima najbolji učinak na zdravlje?!
Najbolji odabir - riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dobar učinak na srce, a pronalazimo ih u masnijoj ribi čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama.
Svega nekoliko porcija od 120 grama ove ribe sedmično, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 posto.
Također, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.
Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su pastrmka, inćuni, srdele, losos i haringa.
Najbolji odabir - bijela riba
Tzv. bijela riba sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Primjera radi, ribe s niskim udjelom masti kao što su bakalar, brancin, list ili oslić sadrže manje od 120 kalorija u porciji veličine 90 grama i pritom vam daju mnogo proteina.
Ukoliko niste naročit ljubitelj ribe, a želite prehranu obogatiti s više morskih plodova, list ili brancin mogu biti dobra polazna tačka. Njihovo meso blagog je okusa i mirisa i odlično im pristaju različite vrste ljetnih marinada.
Najbolji odabir – škampi i kozice
Premda tehnički pripadaju porodici rakova, škampi i kozice odličan su izbor želite li obogatiti jelovnik morskim plodovima. Udio žive u njihovom mesu vrlo je nizak, baš kao i kalorijski iznos, a istovremeno su vrlo bogati proteinima. Jedino na što bi trebalo obratiti pažnju jeste činjenica da sadrže više holesterola od ribljeg mesa, a manje omega-3 masnih kiselina.
Najgori odabir - riba čije je meso kontaminirano živom
Previše žive u organizmu može uzrokovati oštećenje mozga i živačanog sistema kod odraslih, a može utjecati i na normalan razvoj kod djece.
Prema preporuci stručnjaka, ovo su riblje vrste koje biste trebali izbjegavati zbog povećanog udjela žive u mesu: morski pas, sabljarka, skuša.
S tunom umjereno
Različite vrste tune sadrže različitu koncentraciju žive u mesu. Stručnjaci upozoravaju da plavorepa tuna i tunj patudo sadrže više žive od nekih drugih vrsta. Također, premda je dugoperajna tuna bogata omega-3 masnim kiselinama ne biste je trebali konzumirati više od jednom sedmično, a isto se preporučuje i za žutoperajnu tunu.
Divlja ili riba iz uzgoja
Razlika između ove dvije vrste jednostavna je baš kao što i zvuči – riba iz ulova živi u svom prirodnom okruženju, dok se ova druga vrsta uzgaja u posebnim uzgajalištima. Šta je bolje za vas nije uvijek jednostavno reći.
Meso i jedne i druge vrste nije zaštićeno od zagađenja živom. Riba iz divljine sadrži manje zasićenih masti od ribe iz uzgoja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama.