open-navfaktor-logo
search
Za imunitet
Znate li kako se zove ovo patuljasto voće sa fascinanatnom kombinacijom okusa?
Ovo prekrasno, veselo, naračasto voće potječe iz Kine.
18.04.2021. u 13:46
get url
text
Kumkvat

Njegova fascinantna kombinacija okusa - od gorkaste, preko slatke do kisele - uz fina aromatična ulja iz korice koja se također jede, oduševit će najzahtjevnija nepca. Zove se kumkvat, što u prijevodu znači "zlatna naranča".

To je sasvim mali plod, iz obitelji citrusa, neka vrsta patuljaste naranče, veličine od dva do pet cm. Unutarnji dio kumkvata, njegovo meso, podijeljeno na četvrtine, vrlo je sočno, ali kiselo. Korica je mekana, fina i jestiva. Kod nas se prodaje kao egzotično voće.

Kumkvati imaju sve kvalitete karakteristične za agrume: bogati su vitaminom C, karotenima i drugim antioksidansima. Lahko ih se žvače, a kako su bogati vlaknima od velike su pomoći u borbi protiv konstipacije (zatvora).

Kumkvat sadrži: vodu, ugljikohidrate, vlakna, kalij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, vitamine A, B, C, karotene. Poput ostalih agruma, kumkvat jača imunitet te podiže otpornost organizma na bolesti poput sezonske gripe, respiratornih viroza i prehlada.

Naučnici ističu da se redovnom konzumacijom citrusa, a posebno kumkvata koji žvakanjem u usnu šupljinu polako otpušta svoje hranjive tvari, može spriječiti rak usta, ždrijela, jednjaka i želuca. Citrusi mogu i smanjiti pretkancerozne lezije (oštećenja) usne šupljine i obnoviti radnu sposobnost normalnih stanica. Zbog svojih ugodnih aroma i svježeg aromatičnog mirisa, kumkvat je također izvanredan borac protiv lošeg zadaha iz usta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.