open-navfaktor-logo
search
Četiri greške
Znate li kako se pravilno pere ofarbana kosa?
Dame koje su se odlučile na farbanje kose znaju koliko je mnogo vremena i novca potrebno uložiti kako bi ona izgledala dobro, zdravo i sjajno.  
01.12.2020. u 21:19
get url
text

Vjerovatno nikada niste razmišljali da i pogrešan način pranja kose kod kuće uveliko utječe na ljepotu kose i aplicirane boje. Kada izađete od frizera, sigurno da ćete željeti da dobijenu boju sačuvale što je duže moguće. Određeni šamponi uništavaju farbu i jednostavno je skidaju sa vlasi, a žene često upravo posežu za njima, želeći da se prvenstveno posvete drugim potrebama kose. Ipak, na svu sreću, postoje proizvodi koji će njegovati kosu, boriti se protiv problema poput peruti, masnoće i ostalog, a istovremeno čuvati boju.

Kako piše magazin Marie Claire, dame prave četiri greške kada peru kosu, a zbog njih boja kose blijedi nevjerovatnom brzinom.

Prva je pranje kose pogrešnim šamponom. Naime, potrebno je koristiti šampon i regenerator koji su namijenjeni posebno ofarbanoj kosi. Tražite šampone i regeneratore koji u svom sastavu nemaju sulfate.

Druga greška je često pranje. Što više perete kosu, to će boja brže izblijediti, što je i logično. Umjesto svakodnevnog pranja, probajte da perete kosu dva do tri puta nedjeljno. Neka šampon za suho pranje kose postane vaš najbolji prijatelj.

Treća greška je pranje kose na kraju tuširanja. Kosu je potrebno našamponirati čim uđete pod tuš, odmah je isperite i nanesite regenerator, a onda ga ostavite da djeluje dok obavite ostatak svog rituala.

Četvrta greška je pranje kose mlakom vodom. Ukoliko je perete mlakom vodom, gubite dosta od pare koja se tada stvara, a ako perete kosu vrelom vodom svakog dana, to nikako nije dobro. Kako tvrde stručnjaci, kada se kosa pere vrućom vodom, kutikule se otvaraju, zbog čega bolje upijaju nutrijente iz regeneratora i pakovanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.